Hunden i ditt liv – första tiden hemma. Första stycket.

Hunden i ditt liv – första tiden hemma. Första stycket.

Välkommen hem, lilla valp!

Detta är del 3 ur serien ”Hunden i ditt liv”. Andra delen handlade om tiden innan valpens hemkomst, och det kan ni läsa här.

Denna text fokuserar på den första tiden i hemmet; Ungefär runt 8-12 veckors ålder. Då texten blev lång kommer vi lägga det i ett två stycken. Stycke 2 kommer nästa helg.

Ledorden för de första veckorna i valpens liv bör alltid vara ”lugn och trygg”. Det är en helt ny värld som öppnar sig för valpen när den lämnar den enda trygghet den känner till för att komma in i en ny, okänd miljö. De flesta valpar är framåt och orädda, som dom ska vara i den åldern (och i denna rasen). Men man får ha förståelse för omställningen och därför ge valpen möjlighet att utforska sig fram i hemmiljö din support och stöttning. Men glöm inte att samma valp som du får hem, den där söta med bedjande ögon som tigger vid matbordet kommer sedan – 2 år senare – sitta vid din (och/eller dina gästers) sida och tigga. Hur vill ni ha det när hunden är vuxen? Tillåt inte sånt som ni absolut inte känner att ni vill ha hos en vuxen hund. Visst kan man lära om, men det blir ju att jobba i motvind. 

Första tiden behöver din valp komma tillrätta i sin nya familj, och behöver inte träffa massor av utomstående. Låt barnens kompisar få vänta med att träffa valpen, släktingar och vänner kan också få hållas till tåls så att valpen lär känna er, sin blivande trygga familj. 

Vad gäller att träffa utomstående hundar så avråder veterinären starkt från det innan valpen har fått sin 12 veckors-spruta. Har du hund i hemmet så är det inte möjligt att undvika mötet, men missa inte att ha din vuxna hunds vaccination uppdaterad inför valpens hemkost. Apropå att träffa andra hundar så kan det redan nu vara bra att fundera på vilka andra hundar som din valp ska få bli vän med. Välj ut de som finns i din omedelbara umgängeskrets, och som dessutom är stabila och trevliga. Även om ni inte bör träffa hundarna nu, så kan det ändå vara av nytta att redan nu ha en strategi på hur dom ska introduceras. Lämpligast är nästan alltid att gå en promenad med dom på neutral mark. Vi återkommer mer på ämnet i framtida avsnitt i denna artikelserie.

Valpen behöver närhet, (när den vill) rutiner, mycket sömn och så småningom en del social aktivitet. Ha tålamod med valpen, i stort sett allt den stöter på i ert hem är helt nytt för den, den kommer göra saker du inte uppskattar och saker du anser inte är okej, men välj hur du kommunicerar med den, avled och bemöt den med vänlighet. Vänjer sig hunden vid att ni kommunicerar på ett vänligt sätt så behöver du inte ta i mer och mer för varje utmaning ni stöter på. 

Viktiga bitar i livet kan vara olika för varje hundägare. För vissa är det oerhört viktigt att valpen/hunden är trygg med barn. Andra vill att det ska funka i stallet, på jobbet etc. Allt sånt här är viktigt att träna på tidigt och trygga upp med en positiv upplevelse. Ska hunden vara lugn på jobbet? Åk inte dit när den är pigg och busig, utan träna när den är trött, lär den att det är en viloplats. Det kommer bli enklare att hjälpa hunden ner i energi även om den självklart inte kan vara lugna alla timmar under en jobbdag. 

Ju mer tid på kontakt men lägger ner på valpen från start kommer ge ett starkare band mellan hund och ägare i längden. Valpar 8 veckors-ålder är ofta fulla av självförtroende och har en självkänsla som kan stråla runtom dom. Jobba för att bevara den, förstärk när den klarar svårigheter och utmana i lagom takt så den får växa in i en svår uppgift. Men lär den också att be om hjälp, och lämna den aldrig oövervakad på platser den inte är stor nog att hantera. Lyfter man upp valpen i soffan så får man hjälpa den ner. Man kan sätta en fotpall intill soffan som man lär den använda för att minska skaderisken, när dom blir större kanske det räcker med en tunn bädd som har gummi på undersidan så att det inte glider. 

Glöm inte att njuta av valpen

Missa inte att lägga er intill när den sover, höra på de tunga andetagen, känna rycken i tassarna mot era kinder, och se de darrande läpparna när drömmen tar över. När valpen sen vaknat så kan ni kanske ha en lugn mysstund där du känner igenom valpens kroppsdelar. Lyfta på öron, titta lite under läpparna, klämma och böja försiktigt på ben och tassar. All hantering som valpen blir invand vid har ni stor nytta av framöver. Många tror att det bara är utställningshundar som behöver kunna hantering, men varje gång ni går tillveterinären så underlättar det för alla inblandade om valpen är trygg med att en främmande människa känner och klämmer på den. 

Samma gäller kloklipp, den hanteringen som nästan alla hundar tycker är obehagliga men som är så viktig i vardagen. Man kan klippa en klo om dagen om det är allt valpen klarar. Efter någon vecka kan du öka till två klor om dagen och slutligen går det att klippa alla klor. Vissa valpar accepterar att man har dom liggande i knät när man klipper, men det finns dom som tycker det är obehagligt att ligga i en så utsatt position. Dessa hundar kan må bra av att få stå upp, kanske kan ni vara fler som hjälps åt så att en låter valpen gnaga/slicka på något som belöning och distraktion. 

Man får prova sig fram för vad som passar en själv och ens hund, men det viktigaste är att det görs, för långa klor innebär ökad skaderisk (klobrott, bruten/skadad tass, samt ökad risk för artros i tassarna pga felbelastning). Kan man inte klippa själv finns det hjälp att få, de flesta veterinärer och trimsalonger erbjuder hjälp med kloklipp. 

Har du koll på vad som är giftigt för hunden? Små valpar (och även vissa vuxna hundar) stoppar det mesta i munnen så det gäller att ha valpsäkrat noga i hemmet även med sådana saker. Vissa växter, vissa matvaror och sedan andra – mer självklara saker – som mediciner etc. Har ni dessutom barn hemma är det av allra högsta vikt att ha koll, så inte barnen tappar eller ger valpen något olämpligt som ni lagt på obehörigt avstånd för valpen, men som barnen kanske når. 

Visste ni till exempel att så mycket som en 4 vindruvor kan vara dödlig för hundar?
Alla reagerar olika, men vinvdruvor och russin är aldrig bra för en hund. 

Agria har bra information om vad som är giftigt för hund. Läs om det här

Rumsrenhetsträningen, den är intensiv i början. Din valp har förhoppningsvis fått påbörja sin träning redan hos uppfödaren genom att ha ett ställe i valplådan där den kan utföra sina behov. Då är det större sannolikhet att valpen kommer att försöka ”söka sig bort” när den behöver göra ifrån sig. Vissa valpar är mycket tydliga på att leta efter sin toalett, andra verka tycka att det räcker att vända huvudet åt ett annat håll – om ens det. Men för er del så kommer träningen gå fortare framåt ju bättre ni är på att erbjuda valpen möjlighet att göra ifrån sig ute. En del tycker det fungerar bra att ha en tidning liggande vid dörren, så när valpen söker sig till tidningen så plockar man snabbt upp den och skyndar sig ut. En gyllene regel är att valpen behöver kissa efter sömn, mat och lek. Så ni förstår att det är ofta eftersom dom äter flera gånger om dagen och leker och sover desto mer. 

I början kommer valpen antagligen behöva göra ifrån sig minst någon gång på natten, och för vissa valpar blir det så spännande och en sådan energihöjning att dom sedan har svårt att komma ner i varv. För dessa valpar kan det vara en idé att låta dom kissa på tidningen inomhus, så att man kan behålla lugnet och hålla ner energin något lättare. 

Om man utöver detta lär valpen ordet ”kissa” och ”bajsa” (eller vad man vill kalla behoven) så kan man i framtiden uppmuntra en hund att göra ifrån sig lite snabbare om det behövs, exempelvis vid en kort paus på en tågresa, innan man ska in till veterinären, (eller för den delen ta ett prov på urin eller avföring). Det kräver såklart att behovet finns, man kan inte tvinga fram det. 

Fortsättning i stycke 2, som kommer nästa helg

Ett svar på ”Hunden i ditt liv – första tiden hemma. Första stycket.

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.