Nosework – Artikelbidrag

Nosework – Artikelbidrag





Nedan inlägg är ett bidrag från Marie Mellblom. 

När började ni träna/tävla?
Vi gick vår första Nosework-kurs i september 2016. Då hade jag förberett oss genom enklare sökövningar med godis inomhus för att öka förväntan på att söka av olika miljöer. Vi gjorde doftprov för eukalyptus (doften som används i klass 1) i februari 2017 och startade vår första tävling i juni samma år. Vi hittade alla gömmorna och erhöll vårt första diplom vilket gav blodad tand! Förutom att tävla (numera med två diplom i klass 2) så har vi gått ytterligare ett gäng kurser eftersom det hela tiden dyker upp nya utmaningar att jobba på.

Vad krävs för att utöva sporten?
En hund som vet vad den ska leta efter och tycker om att använda sin nos! Man kan säga att Nosework både är och inte är en materialsport. Egentligen så räcker det med hydrolat (eukalyptus, lagerblad och/eller lavendel), doftbärare (tops, möbeltass, bomulls-pad etc) och behållare (små burkar med hål i locket) samt fast halsband eller sele och koppel. Sanningen är dock att de flesta som utövar sporten förr eller senare börjar samla på sig ”bra att ha”-saker. Hemma hos mig finns till exempel ett helt förråd med saker att träna behållarsök på så som väskor, gamla skor, kartonger, plastburkar, blomvaser, cd-fodral och mycket annat. När man börjar med Nosework så finns det en risk att man börjar se roliga doftgömmor och spännande sökmiljöer i allt och överallt…

Hur ofta tränar man?
Det är såklart otroligt individuellt. Min hund blir betydligt mer taggad av att inte träna för ofta så vi brukar begränsa oss till att köra Nosework en till två gånger i veckan och ibland tar vi lite längre uppehåll för att bygga upp ett sug… Jag varierar svårighetsgraden i söken för att inte riskera att Wasabi går ner sig, vilket hon kan göra av att möta för många tuffa utmaningar. Har jag förberett några sökområden som jag vet kommer att bli kluriga så är det alltså viktigt att bryta av med ett par enklare sök för att bibehålla självförtroendet och intensiteten.

Varför utövar du denna sport?
Jag började träna Nosework 2014 med min dåvarande hund och tyckte att det var kul. När jag började introducera Wasabi för sökarbete så märkte jag snabbt att det var något som passade henne väldigt bra. Hon är självständig och miljösäker med hög jaktlust – att söka av nya områden i jakt på en inlärd doft är verkligen definitionen av lycka för henne. För mig är det en fantastisk känsla att se min hund utföra ett arbete som jag vet att hon älskar och det är den bästa motivationen att fortsätta träna.

Vad är roligast med denna sport?
Förutom att jag älskar att se min hunds glädje när hon söker, så tycker jag om möjligheten att variera träningen i det oändliga. Förutom att Nosework består av fyra olika moment (inomhussök, utomhussök, behållarsök och fordonssök) så kan man variera svårighetsgraden (åtkomliga eller oåtkomliga gömmor, olika liggtid, stora eller små områden, en eller flera gömmor i samma område och så vidare) och var man tränar. Det bästa som finns är att komma till ett helt nytt ställe och gå runt och insupa alla möjligheter miljön erbjuder.

Kan du rekommendera denna sport till andra?
Ja, det kan jag verkligen. Även om självsäkra, nyfikna och orädda hundar till en början har ett visst försprång, så skulle jag vilja säga att Nosework är en utmärkt sport för den lite mer försiktiga individen. Rätt introducerat kommer glädjen i sökarbetet och viljan att finna doften snart att uppmuntra en osäker hund att utmana sig själv. Många upplever att dessa hundar inte bara får ett större självförtroende och blir säkrare i söket utan att det även har en positiv effekt i vardagen. För oss som äger en ras som är svår att trötta ut fysiskt så är nosarbete i alla dess former ett fantastiskt sätt att få en tillfreds och avslappnad hund.

Kommentarer är stängda.