AST och Mentalindex – MI
Nu har arbetet startat med att få mentalindex till vår fantastiska ras!
MI (mentalindex) kommer att kunna användas av uppfödare som ett verktyg att följa mentaliteten när de planerar sina kullar. MI kommer vara helt frivilligt och kan användas som ett viktigt avelsverktyg för vår ras och för framtiden.
MI baseras på data från BPH (Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund) och eftersom vi har så stor procent uppfödare samt valpköpare som genomfört BPH i vår ras (sedan 2012) erbjuds vi nu att få detta verktyg. Vill du veta mer om MI? Läs här!
MI-gruppen och styrelsen behöver nu er AST-älskares hjälp att samla in data om rasens mentalitet genom att fylla i enkäten om hundens vardagsmentalitet. Klicka här för att komma till enkäten!
Enkäten görs oftast i samband med att BPH utförs, men kan också göras efteråt som komplettering. Denna enkät kommer vara en viktig del i det som kommer vara grunden för utvecklingen av Mentalindex, tillsammans med BPH-statistik/data.
I och med de senaste årens starka medierapportering kring hundar beskrivna av media som ”amstaffar” är det fortsatt viktigt att vi mentalbeskriver våra hundar och att statistiken finns för att påvisa vilka egenskaper våra hundar faktiskt har- inte vilka egenskaper hundarna tillskrivs av media. Att vi har ett så stort antal mentalbeskrivna hundar var en stor och viktig grund som användes till vår fördel emot de rasförbud vi stod inför. Ett annat argument för att mentalbeskriva sin hund är att hjälpa våra uppfödare i deras avelsarbete.
Genom att ha en hög andel beskrivna AST:ar är datan tillförlitlig och vi kan tydligt se om rasens mentalitet är stabil över tid eller håller på att ändras i någon riktning.
Har ni frågor eller funderingar, maila dessa till oss på mentalindex@astklubben.se.
Hälsningar Frida, Emelie, Paula, Sarah och Anna från Mentalindexgruppen
Presentation Mentalindexgruppen
Jag heter Emelie Pålsson och bor i de nordvästskånska skogarna tillsammans med mina två AST-tjejer. Jag övergav hästvärlden och trillade in i hundvärlden när jag köpte min första renrasiga AST för 4,5 år sedan, och har sedan dess utbildat mig till hundinstruktör inom SBK och är BPH- testledare i Örkelljunga där Terrierklubben arrangerar BPH. Att vara testledare är väldigt spännande och fantastiskt roligt, och framförallt, otroligt lärorikt!
Jag känner mig otroligt hedrad över att få vara med och hjälpa till att införa mentalindex till vår härliga ras, och jag tror och hoppas att det ska bli ett viktigt verktyg att använda för rasen i framtiden.
Jag är Paula Lindquist, boende i Lindome strax söder om Göteborg.
Jag kom in i rasen genom vänner för ca 18 år sedan, och har haft AST i 15 år.
Tidigare har jag utbildat mig till Hundinstruktör genom Kungliga Hundar. Under åren med rasen har jag varit engagerad i rasklubben på olika sätt, jag har skaffat kennel tillsammans med min vän Jessica. Vi har haft 4 kullar under våra 8 år med kenneln.
För oss är mentalitet otroligt viktigt i vår avel, och intresset väcktes efter dåliga erfarenheter med tidigare hundar som haft bristande mentalitet.
Att få MI i rasen känns viktigt och det är ärofyllt att få vara en del i att utveckla detta.
Anna Thisjöö, bor i Göteborg.
Första ASTen flyttade in 2014 och idag bor två tjejer från Italien hemma. En fodertik som jag älskar så var ju tvungen att köpa en till från samma uppfödare. Kunde inte få två mer olika hundar.
Läst till instruktör och har ett stort intresse i hundars språk, kommunikation och mentalitet. Det intresset gjorde att jag sökte mej till mental kommittén och då kändes det naturlig att söka mej vidare till det här spännande projektet som är påväg.
Frida Dahlberg heter jag och bor ett par mil norr om Umeå i Västerbotten.
Min första egna Ast- en röd tik skaffade jag 2003, efter att ha tagit hand om min lärares Asthane i några månader. Redan här visste jag att jag ville bli uppfödare. 2005 föddes sen vår första Astkull och efter det har det rullat på.
År 2001/2002 gick jag min första Hundutbildning. Den var på heltid i ett år och innehöll allt från att träna olika bruksgrenar till att lära oss städa ett Hundhus. Efter det utbildade jag mig vidare inom brukshundsklubben till bla A-figurant för Mentalbeskrivningar och Mentaltest samt SBK Handledare. Jag håller idag privata hundkurser av olika slag, och arbetar aktivt som Vice ordförande i Övre Norra Terrierklubben.
Mentalitet är något som intresserat mig sen långt tillbaka. Tillsammans med hundars kommunikation. Mentaliteten är en viktig byggsten såväl hos sällskapsAst:en som hos tävlingsAst:en.
Att få vara med i uppstarten av Mentalindex hos rasen jag levt med i över 20 år känns som en stor ära, samtidigt som det är ett stort och viktigt ansvar. För mig och för andra uppfödare av rasen önskar jag att MI kommer att bli ett viktigt verktyg i vår framtida avel.
Sarah Erichsen Torre heter jag och är boende i Partille strax utanför Göteborg. Uppvuxen med rasen boxer och fick mitt intresse för AST redan för 17 år sen, haft rasen sedan 14 år tillbaka och har snart haft min kennel i 11 års tid. Under dessa år har jag haft totalt 4 kullar hittills, gått hundens beteende kurs hos SKK, varit engagerad i rasklubben med olika förtroendeuppdrag genom åren och sitter nu mitt andra år som Vice ordförande i ASTklubbens styrelse.
För mig är mentalitet A och O i rasen, jag har ett stort och gediget intresse sedan start och nördar gärna ner mig i böcker eller nya studier om hundens beteende, skrivna av etologer. Detta intresse väcktes efter erfarenheten med min första Ast som hade flera brister i sin mentalitet.
Jag ställer mig väldigt ödmjukt till möjligheten att vara med i arbetet och utvecklingen av MI. Det är ett stort och viktigt ansvar gruppen kommer ta sig an där det krävs av oss att kunna arbeta genom transparens och objektivitet. Jag hoppas och önskar att för oss uppfödare kommer MI kunna bli ett viktigt och bra verktyg i rasens framtida avel.