Nyfiken på Rallylydnad?

Nyfiken på Rallylydnad?

Rallylydnad har snabbt blivit en av våra mest populära hundsporter, med tusentals tävlingsstarter varje år. Det är en rolig och utmanande aktiveringsform där samspelet mellan hund och förare står i fokus och där alla hundar är välkomna att delta. Rallylydnad började utvecklas under 2000-talet och blev en officiell hundsport i Sverige 2011. Vi har pratat med rallylydnadsinstruktör Linda Björkman för att lära oss mer!

Linda bor i Stenungsund tillsammans med sina tre schapendoes Azlan, Casper och Fille. Hennes första hund var en blandras med AST och hunden efter det var en renrasig AST, så rasen ligger henne fortfarande varmt om hjärtat.

Linda är instruktör, skrivare, tävlingssekreterare och blivande domare inom rallylydnad, men sysslar utöver detta med en hel del annat hundrelaterat.

”Jag är även allmänlydnadsinstruktör, viltspårsinstruktör samt under utbildning för att bli beteendeutredare. Min passion i livet är – förutom hundar – att lära och att lära ut.”

Men vad är då rallylydnad?

”Rallylydnad går ut på att hunden och föraren går en bana med skyltar där det står vilket moment hunden ska utföra. Våra hundar kan ju inte läsa, så ansvaret hamnar på oss förare att lära ut/visa vad det står på skylten!”

Linda berättar vidare att hon brukar beskriva rallylydnad som ”avancerad vardagslydnad”, eftersom det innefattar många moment som vi redan använder oss av i vår vardag. Ett exempel på det är stadga och följsamhet. Detta är två moment som återkommer i ett flertal av skyltarna och som vi även tillämpar i vardagen genom kommandon som ”stanna/vänta/sitt kvar” och vanligt koppelgående.

Rallylydnad delas in i fyra tävlingsklasser:

  1. Nybörjare – här får hunden föras i koppel
  2. Fortsättning – utan koppel
  3. Avancerad – högerhandling tillkommer
  4. Mästare

”Har man tävlingsambitioner är det bra att börja träna högerhandling redan från start, eftersom det brukar bli en stor utmaning när man kommer upp i de högre klasserna”, tipsar Linda.

Inför 2023 har det tillkommit nya skyltar i samtliga klasser, vilket har lett till att svårigheten har ökat något. Andra nyheter för i år är att löptikar får lov att delta på tävlingar inomhus (med tikskydd) samt att det i nybörjarklass är tillåtet att ha sele på hunden (med knäppe på ryggen). HÄR kan du läsa mer om skyltar, regler och hur en tävling går till!

Har man inte intresse för att tävla i rallylydnad fungerar det minst lika bra som en kul aktivering. Momenten är kluriga, utmanande & roliga för både förare och hund!

”Det absolut viktigaste när man tränar och tävlar är GLÄDJE”, understryker Linda. ”Rallylydnad ÄR glädje! Vi får prata, peppa och tjoa hur mycket vi vill med vår hund på tävling. Domarna tittar mycket på attityd, samarbete, teamkänsla & glädjen mellan förare och hund.”

Stort tack Linda för att du ville ställa upp på en intervju och lära oss mer om Rallylydnad!

Kommentarer är stängda.