Ny avelspolicy

Ny avelspolicy

Rasklubbens styrelse, uppfödarkommitté och avelkommitté har uppmärksammat att Svenska Kennelklubben har författat ett nytt policyuttalande gällande ED (armbågsledsdysplasi), policyn börjar gälla från 1 januari 2024 och gäller alla raser. För att få mer information gällande det så har rasklubben och Svenska Kennelklubbens Avelskommitté haft ett trevligt och givande möte.

Rasklubbens styrelse, uppfödarkommitté och avelskommitté önskade att ha mötet och hade samlat ihop några frågeställningar. Här presenterar vi ett utdrag från mötet och mer information kommer att komma ifrån SKK när de har haft sitt nästa möte.

I Avelspolicyn går det att läsa;

” SKK/AK menar att det i enstaka fall kan vara motiverat att använda hund med lindrig ED, grad 1, i avel, med hänsyn till andra viktiga egenskaper och/eller populationens långsiktiga utveckling med avseende på genetisk variation. Här bör rasspecifik hänsyn tas, bland annat till rasens konstitution (t ex storlek och kroppsvikt), hälsostatus och avelsbas. I det fall hund med ED-grad 1 används i avel är det viktigt att säkerställa att parningskombinationen inte medför ökad risk för kliniska problem till följd av ED hos avkommorna. Hund med ED-grad 1 bör paras med ED-fri individ (ED-grad 0) alternativt i parningskombination där ED-index är större än 100. SKK/AK vill understryka att användning av hund med ED-screeningsresultat grad 1 i avel ska vara sparsam och åtföljas av noggrann utvärdering av avkommorna. I nästa generation bör i första hand hundar med normala armbågsleder (grad 0) ses som potentiella avelsdjur”.

SKK informerar, för att inte öka pålagringarna över tid så rekommenderas uppfödare att inte använda 2 stycken hundar med grad 1 (eller sämre) tillsammans, de är även medvetna om att det finns viss miljöpåverkan och att det är en komplex arvsgång som spelar in – därav är policyn en rekommendation och inte ett krav.

Om det finns skäl till att använda ett avelsdjur med grad 1 så anser SKK att den bör användas med ett avelsdjur med grad 0. Det kommer inte att vara några disciplinära åtgärder för de uppfödare som väljer att avla på andra graderingar eftersom policyn är en rekommendation. Bedömningen om avelsdjuret lämplighet till att användas i avel görs av uppfödaren.

SKK informerar om att du som uppfödare inte behöver påvisa graden till SKK innan parning och du kommer inte behöva påvisa resultat i efterhand. Det är upp till varje uppfödares ansvar att ta hänsyn till hundens hälsa. SKK säger även att det är svårt att säkerhetsställa om hunden har kliniska problem innan parning om den inte har uppvisat någon hälta eller problem. Om den har uppvisat kliniska problem så menar SKK att individen inte bör/ska användas i avel. Kom ihåg att utvärdera kullen så att du som uppfödare vet om det är ett bra avelsmaterial eller inte.

SKK förtydligar även att en hund som röntgas med annat än ED-0, tillexempel ED-1 har påbörjade pålagringar. Till skillnad mot för HD (höftledsdysplasi) resultat där resultat säger att det finns risk för att hunden utvecklar pålagringar.

Rasklubben är enig med SKK i frågan om att det är varje enskild uppfödares ansvar att föda upp så friska hundar som möjligt. Det är även uppfödarens ansvar att ta hänsyn till hundens hälsa innan parning. Policyn som börjar gälla 2024 är en rekommendation och det blir inte disciplinära åtgärder om rekommendationen inte följs, rasklubbens anser att policyn är en god sak att följa i avelsarbetet.

Som vi tidigare nämnt kommer SKK att informera mer om detta och rasklubben har ett nära samarbete med SKK, vi kommer att hålla er uppdaterade när vi får mer information.

Kommentarer är stängda.