Hunden i ditt liv – Inför valpens hemkomst.
Snart kommer valpen hem
Detta är del 2 av serien ”Hunden i ditt liv”. Första delen handlade om att hitta rätt valp, och det kan ni läsa här.
Nu har ni fått beskedet; En av valparna kommer flytta hem till er. Kanske ni också vet vilken? Kanske ni redan har bestämt namn och uppfödaren redan innan börjar vänja valpen vid sitt namn. Kanske namnet uppfödaren gett till valpen kändes rätt och ni valde att låta den ha kvar det.
Värsta väntan, kan man tänka sig. Att räkna ner veckor/dagar inför valpens hemkomst. Men nu kan ni passa på att göra en del förberedelser inför nya familjemedlemmens inflytt. Det finns kurser som tar emot blivande valpköpare, som ger just tips på saker att tänka på innan den stora förändringen ni är på väg in i.
Självklara saker att valpsäkra tror jag de flesta tänker på, men läs gärna lite extra så ni inte råkar ut för en tråkig olycka. Det gäller ju inte bara kablar som valpen kan nå, trappor den kan trilla ner för eller småsaker som ligger på golvet. Det gäller även blommor som kan vara giftiga, sopor som kanske – av gammal vana – ställs innanför dörren innan man ska till jobbet, skor som kan kännas mycket tuggvänliga för småtänder och schampon etc som står på golvet i badrummet. Hur ser det ut på uteplatsen/tomten? Har valpen tillgång till ex. garaget? Är det valpsäkrat även där?
Har ni planerat för valpens matplats? Sovplats? Får den vara i soffan och sängen, eller inte? Många bestämmer sig tidigt för att valpen ska sova på golvet, men efter några timmars gnyende från valpen känns det enklare att ta upp den i sängen, där den somnar tätt intill och sover tryggt. Det är en stor omställning för valpen att gå från sin mamma och sina syskon och till ett främmande ställe, och då också få sova själv för första gången. Många kan tycka att det hjälper att man håller en hand intill valpen när den ligger på golvet – om det är där man vill lära den att sova.
Det är dock viktigt att tänka på att det inte är gynnsamt för valpens leder att hoppa ner från soffor och sängar, om man tillåter den i dessa möbler. Man kan dämpa genom att göra en ”trappa” i form av ex. en fotpall, men tänk på att den inte ska glida iväg. I vissa fall kanske det räcker med en vetbed med gummerad baksida att hoppa ner på, beroende på hur hög möbeln är.
Sele eller halsband?
Det finns såklart för- nackdelar med både sele och halsband, och denna text är inte till för att påverka dig i det valet. Prata med din uppfödare, vänner och bekanta. Fördelar kan ju vara att få låna/köpa begagnat iom att valpen växer fort den första tiden. Det enda rådet du får med dig här är att se till att det du köper inte riskerar att skada din hund. Vissa selar förhindrar hunden från att röra sig helt fritt, så var noga med att selen är Y-formad framtill. Selar som ska hindra drag hos hundar kan ge slitage på din hund. Vissa har sin effekt av att man kopplar fast det framtill, och på så vis går hunden snett för att kunna fortsätta dra. Andra ”stramar åt” runt frambenen när hunden drar, vilket åsamkar både smärta och skador.
Halsband med strypfunktion kan göra mer skada än nytta, även om det kan hjälpa mot dragande hundar.
Med tanke på ovan text så är det bra att vara beredd på att börja träna följsamhet och koppelträning direkt när er valp kommer.
Det är lättare att lära en hund att inte börja dra i koppel, än att lära den att sluta dra när den väl börjat.
Har ni skaffat klosax? Det är bra att ha det när valpen kommer hem, och påbörja all typ av hanteringsträning tidigt. Ställ gärna valpen på ett bord, känn igenom kroppsdelar, böj försiktigt på ben, rör vid klorna, titta i öron/ögon och kolla tänderna. Detta underlättar när valpen ska till veterinären. Allt hanteringsträning som görs innan veterinärbesöket hjälper valpen att känna sig trygg när en främling gör det på den.
Artikelbidrag från Linnea – @amstaffinorr
Linnea har tidigare skrivit ett bidrag om hundens kost. Läs det HÄR
Varför valpfoder?
En valp bör alltid äta foder anpassade för valpar. Det som skiljer valpfoder ifrån övriga typer av foder är att det innehåller mer energi i form av fett eller kolhydrater. För att valpen ska kunna växa förbrukar kroppen mycket energi och därför behöver valpen ett energirikt foder. Valpfoder innehåller även mer kalcium än andra foder som hjälper till att stärka och bygga upp valpens skelett.
MYT – Valpen växer för fort av valpfoder
Svar: Valpen växer för fort av mängden mat, inte innehållet.
Hur mycket mat ska valpen ha?
Under valpens mest intenstiva tillväxtperiod (8-16 veckor) är energibehovet högre än övriga stadier under valptiden. Efter dessa 16 veckor minskar energibehoven och därför behöver den inte mycket energi/mängd som tidigare. Mängden mat varierar beroende på foder och stadie i livet. Därför rekomenderas det att följa utfodringstabellen på fodret som en vägledning om man är osäker. Men också viktigt att följa valpens utveckling i vikt för att se så tillväxt kurvan ökar stadigt och inte planar ut eller skenar iväg.
Hur många gånger per dag bör valpen utfodras?
Riktlinjer för en 8 veckors valp är 4 ggr/dag. När valpen blivit efter 12 veckor kan man successivt minska utfodringarna till 2-4 ggr/dag upp till 1 års ålder. Mycket är inviduellt och styrs av vad ens egna valp mår bäst av.
ATT TÄNKA PÅ
Om valpen äter torrfoder är det viktigt att blötlägga och svälla valpens mat dom första veckorna.
Ska valpen få samma foder som hos sin uppfödare?
Att lämna sin uppfödare och flytta till sitt nya hem kan vara stressande för valpen och även tvära foderbyten kan skapa en inre stress. Därför rekomenderas det att låta valpen fortsätta på samma foder som hos sin uppfödare. Vill man byta foder åt sin valp kan man antingen vänta några veckor tills den vant sig i sitt nya hem alternativt tillsätta probiotika i samband med bytet för att underlätta och balansera upp omställningen i magen.
Nästa del i serien kommer under vecka 28 och handlar om första tiden med valpen i hemmet.