Hunden i ditt liv – Hur hittar man rätt valp?
Att skaffa hund är inget som bör förhastas,
det kan vara väl värt att vänta på att hitta rätt hund och rätt uppfödare.
När du har bestämt dig för att skaffa hund så finns det en del saker som vi skulle önska att du tog till dig innan du går vidare med ditt beslut. Vad ska du ha din hund till? Man måste inte skaffa en hund för ett specifikt ändamål, men det kan vara bra att redan innan ha en tanke om vad man vill kunna göra med sin hund. Vissa raser lämpar sig absolut inte till vissa aktiviteter/sporter, och i en del sporter finns det till och med regler om vissa raser/rastyper (baserat på pälslag etc) som inte får tävla.
Träna allt få du göra, och man kan tycka att tävling inte är allt, men vi vill att du ska se över vad du har möjlighet att ge din hund, och din hund ge dig.
Många hundköp baseras på en hunds utseende, eller kanske en bekants hund av samma/liknande ras, som har ett exemplariskt lynne.. eller är det minnena om barndomshunden som lockar? Oavsett så ska man inte glömma att hunden inte ÄR ett utseende. Grannens hund av samma typ må kanske vara exemplarisk, men är den rastypisk? Barndomshunden kanske var den lugnaste och snällaste du träffat, men är det så rasen ska vara? Är det så rasen är idag?
För att lära sig mer om rasen man är nyfiken på så är det klokt att besöka SKK’s Köpa hund
Därifrån kan man också lätt navigera sig vidare till rasklubbarnas hemsidor och läsa ännu mer ingående om rasen. Via klubbens sida kan man komma i kontakt med avelskommittén som kan hjälpa till att svara på frågor om rasen, samt hitta klubb-anslutna uppfödare och deras hemsidor för att där läsa ännu mer om rasen. Om man har kommit så här långt och känner att man fortsatt är på rätt spår av ras, så kan det vara tillfälle nog att kontakta uppfödare. Försök att inte låsa dig vid uppfödare som bor nära dig, den mest lämpade uppfödaren för dig kanske inte nödvändigtvis är den som bor närmast.
När du fått kontakt med någon/några uppfödare kanske det kan vara aktuell att fråga om att få träffa denne och hundarna. Har du möjlighet så besök gärna fler, för att få en tydlig bild om hur rasen kan skilja sig. Alla uppfödare tar inte emot besök, eller är intresserade av att svara på mail om det inte är intresse för en specifik valpkull/kombination, men ge inte upp; Det finns uppfödare som har möjlighet att hjälpa dig, även vid tidigt intresse för rasen.
Det är mer och mer vanligt att fråga om rekommendationer på sociala medier, och visst delas det många tips, men låt inte det styra. Det är viktigt att skapa sig en egen uppfattning, och verkligen förstå vad det är för uppfödare DU söker innan du kan leta dig vidare. Berätta gärna för uppfödaren vad du söker, både hos uppfödare och framtida hundvalp.
Nu har vi skrivit om klubb-anslutna uppfödare, vad är då det? Jo för att få bli klubb-ansluten uppfödare hos American Staffordshire Terrierklubben – Sverige ska du ha ett registrerat ett kennelnamn hos SKK och vara medlem i vår rasklubb. Man behöver inte ha haft en kull, men som ansluten uppfödare ska man betala in valpköparmedlemskap första året för sina valpköpare. Läs mer på klubbens hemsida.
Är ett kennelnamn en kvalitetsstämpel?
Egentligen är ett kennelnamn bara ett prefix som man köper, det är inga krav på någon kunskap för att inneha ett kennelnamn. Man får föda upp två kullar utan att ha ett kennelnamn, från och med tredje kullen måste man dock införskaffa det.
Kort sagt; Att inneha ett kennelnamn är ingen kvalitetsstämpel i sig, men som SKK-ansluten uppfödare har man en del regler att förhålla sig till, bland annat en del om i hänsyn till djurskydd.
Att köpa en SKK-registrerad hund och bli medlem i SKK innebär att man har en stor organisation
i ryggen som finns som stöd och hjälp om man behöver.
Tillbaka till hundköpet! Känner du att du fortsatt är på rätt spår? Har du hittat rätt ras? Då kan det vara läge att återigen besöka Köpahund.se för att se vilka valpkullar som planeras. Har du tur kanske du får följa din hund från allra första start!
Vad ska man då titta efter när man tittar på en kombination? I vår ras har vi krav på HD/ED-röntgen för att få valparna registrerade, så det SKA finnas på föräldradjuren. I övrigt är det viktigt att veta ataxi-status på föräldrarna, åtminstone en av föräldrarna ska vara Clear (NCL-A Clear) för att inte avkommorna ska kunna bli sjuka.
Utöver dessa två (som du ska kunna få tydlig information om), så finns flera andra utvärderingar vissa uppfödare i vår ras väljer att göra på sina hundar. Vi listar några här under, utan rangordning eller annan värdering:
Mentalbeskrivning (BPH eller MH) – detta är inget man ”klarar” eller som kan vara ”godkänt” utan helt enkelt en beskrivning av hundens mentalitet.
PennHip – en annan typ av höftledsröntgen.
Ögonlysning – för att kolla om djuret visar symtom på vissa typer av ärftliga ögonsjukdomar.
Hjärta – detta kan göras antingen genom att låta en special-utbildad veterinär lyssna på hjärtat eller genom ultraljud.
Patella – vanlig åkomma hos småraser. I vår ras görs det på så få hundar att det i dagsläget inte går att utvärdera resultatet alls.
(Det finns såklart många fler hälsotester att göra, samt annan typ av meritering såsom utställning, tävlingsmeriter etc.) Uppfödaren själv kan svara mer på frågor om hens tankar kring sin avel, vad hen har för mål och vad en ev. aktuell kombination förväntas lämna.
Valpar väntas?
Så kommer dagen då du fått kontakt med en uppfödare som känns bra för dig, som har en kull som tilltalar dig och kanske är valparna nu också födda! Har du tänkt på vilket kön du tror kan passa dig? Det valet kan man basera på hur det ser ut i resten av ens familj-/umgängeskrets, om man själv inte redan föredrar något kön mer än det andra. Diskutera med uppfödaren och be om deras åsikt och tankar, om du inte redan har en känsla för vad du vill ha.
Nu kommer den svåraste delen. Jasså, du trodde att det svåraste redan var gjort? Nej, nu ska du kunna välja bland ett gäng sådana här sötnosar, utan att bara välja färg eller teckning.
Ja, det kan verka omöjligt men rådet är att faktiskt inte basera ditt val (varken nu eller tidigare i din urvalsprocess) på en färg eller teckning. Visst är det vad vi ser, och vad vi faller för. Vi har nog alla våra favorit-utseenden vad gäller färg och teckning, men försök att tänka realistiskt: Det är inte färgen/teckningen som kommer vara den som påverkar dig mest i ditt och hundens liv. Det är mentaliteten (personligheten) och hälsan. Det är en klen tröst att ha en hund i sin favoritfärg, om man kanske prioriterat bort hälsa etc hos föräldrarna, och då kanske slutligen sitter med en hund med diverse mentala eller hälsorelaterade problem.
Det ena behöver såklart inte utesluta det andra, så meddela uppfödaren vilken valp som tilltalar dig mest och varför, men tänk att du kanske kommer träffa valparna 1-2 gånger innan du hämtar hem din valp. Uppfödaren bör ha spenderat många fler timmar med valparna och kan därmed med större säkerhet säga vilken som passar dig. Vi råder dig att lita på uppfödarens kompetens i en sådan här situation. En valp kan förvisso ändras mycket under sin uppväxt, men om du – utöver uppfödarens ord om valpen – har fått förklarat för dig hur föräldrarna är så har du lite mer hum om vad du kan vänta dig av din framtida kompis.
Besöka valpen
När dagen kommer för dig att åka och träffa valpkullen kan det kännas som en stor milstolpe. Se till att du får träffa hela valpkullen och mamman till valparna. Vissa tikar kan vakta sina valpar, men det ska gå att träffa tiken utanför valplådan om hon inte är helt bekväm med främlingars närvaro bland valparna. Tiken kan se ut att vara i dåligt skick, vissa magrar av mycket och har juver stora som hos mjölkkor, vissa kan även tappa glansen i pälsen, eller rentav fälla ur en hel del päls.
När besöket är avklarat kan det vara bra för både dig och uppfödaren att få fundera över hur ni ev ska gå vidare, så det kan vara klokt att höras av dagen efter där uppfödaren kan säga huruvida denna vill gå vidare med dig som valpspekulant, och såklart vice versa.
Tinga en valp?
Att tinga en valp är inte – enligt SKK’s regler – tillåtet utan att i samband med betalning av avgiften upprätta ett köpekontrakt för en specifik valp. Valpen behöver dock inte vara registrerad för detta, utan ska gå att särskilja från de andra valparna. Mer om det, och mycket annat, kan ni läsa HÄR.
Det finns olika avtal som uppfödare kan använda sig av. Vi tänkte gå igenom dom väldigt kortfattat här.
Köpeavtal är det vanligaste. Du köper hunden för överenskommet pris, och hunden är din helt och hållet.
Foderavtal kallas det avtal som innebär att uppfödaren (överlåtaren) äger hela avelsrätten på hunden. Valpköparen ska då inte betala några pengar för hunden, men förväntas hålla hunden i gott hull och tillgänglig för avel och ev. utvärderingar (mer om det strax!).
Bibehållen avelsrätt är det man förr kallade för ”halvfoder” och kortfattat är det så att man betalar halva köpeskillingen och överlåtaren har rätt till en del av avelsrätten. Här står valpköparen som ägare på hunden, man skriver nämligen ett köpeavtal med bibehållen avelsrätt, till skillnad på Foderavtal.
En SKK-ansluten uppfödare skall använda sig av SKK’s avtal, inget annat. Om avtalet är ifyllt korrekt har SKK större möjligheter att hjälpa till vid ev. konflikter, så det är en stor trygghet för dig som valpköpare. Se till att ta dig tid att läsa igenom avtalet och hela baksidan, oavsett vilket av de tre ovan nämnda avtal det är tal om att använda.
På avtalen, för fodervärd eller bibehållen avelsrätt, finns en kryssruta där man – enligt överenskommelse – kryssar i om överlåtaren ska ha rätt att meritera hunden. Då har överlåtaren rätt att hämta hem hunden för meritering också, utöver bara för parning och valpning. Information om det står på baksidan av avtalet.
I dessa avtal är det enda sättet uppfödaren kan kräva något extra av dig som valpköpare, om du köper en hund, och använder ett vanligt köpeavtal så är hunden din och uppfödaren kan bara uppmuntra och önska en viss utvärdering eller meritering av dig, men inte kräva. En såld hund anses vara som en såld vara. Som om du köpte en cykel, eller ett klädesplagg.
Det kan kännas tilltalande att köpa/ta en hund på foderavtal, särskilt för de som är intresserade av avel själva i framtiden, då dom kanske ges möjligheten att följa med på närmare håll. Men man måste försöka sätta sig in i att man kommer behöva lämna ifrån sig sin hund (tik) under en tid för parning, och sedan minst 10 veckor under valpning och valp-period. Det är inte alla uppfödare som har möjlighet att låta fodervärden ha fri tillgång till tiken och valparna under valpperioden, förhoppningen är såklart att ni ska få besöka er hund, men det är inget som ni som fodervärdar har rätt att kräva. Det kan vara svårt att sätta sig in i det innan man skaffat hund, men det är bra att verkligen väga över noga om det kommer på tal med fodervärdskap. Tänk också på att det vid sådana här avtal nog är ännu viktigare att ha en god kontakt och en god känsla för sin uppfödare. Om du inte har förtroende för dennes hundhållning kanske det inte känns okej att lämna bort sin hund när tiden är kommen.
Kanske närmar nu sig dagen då du ska få hämta hem din valp! Vad ska du då tänka på, sista tiden innan valpen kommer hem, och första tiden hemma? Det kommer vi ta upp i nästa del av denna serie.
Det inlägget kommer under vecka 24! Håll ut!
2 svar på ”Hunden i ditt liv – Hur hittar man rätt valp?”
Kommentarer är stängda.