Den fantastiska nosen!

Den fantastiska nosen!

Som vi alla känt till sedan länge, använder hunden sin nos bland annat för att känna olika dofter i sin omgivning. Hundens nos har även en förmåga att känna av värme exempelvis från tilltänkta bytesdjur, andra hundar eller från oss människor. En internationell forskargrupp har undersökt hur detta värmesinne fungerar, och vad det kan ha för betydelse för hunden själv och för oss som håller på med hundar. Forskningen har genomförts med stöd från Agria och SKK Forskningsfond (SKK).

Idag tänkte vi att bloggens inlägg ska handla om spår och hur ni kan göra för att få in spår i vardagen, vi har just nu en virtuell spårvecka på vår Instagram: astklubben.sverige. Alla kan vara med, både ovana spårare och vana spårare 😊

Vad är egentligen spår och hur går det till?

Nästan alla hundar kan och tycker att det är roligt att spåra, och oavsett om du vill tävla eller använda det som aktivitet i vardagen så är det roligt att träna upp hundens spårförmåga. Det finns olika spår och något som är enkelt att få in i vardagen genom lek är att matte/husse eller annan person gömmer sig.
Det kan ni göra på den vanliga promenaden. Börja enkelt, låt en person stå kvar med hunden medan den andra personen går ifrån hunden en bit, inte för långt i början men så pass så hunden inte ser personen längre, (lämpligast att inte göra detta på ett öppet fält). Sen släpper personen efter i kopplet så att hunden kan leta reda på personen som gömt sig. I början kan ni behöva hjälpa hunden att förstå vad den ska göra, men ha tålamod och låt hunden tänka efter själv. Om du är själv med din hund går det även bra att fästa hunden och sedan går du en bit ifrån hunden och gömmer en leksak, sedan går ni tillsammans och letar efter leksaken.

Godisspår.

Godisspår är en annan enkel övning. Lämna hunden och gå en bit ifrån den. Från den plats där du vill att spåret ska börja lägger du en liten bit hundgodis i varje fotspår medan du går. Sedan visar du din hund var spåret börjar och hunden får sedan följa spåret fram till ”målet” (exempelvis en leksak). Börja enkelt ca 30-40 meter och hjälp din hund om det behövs.

När din hund klarar övningen utan problem kan du testa att lägga godis bara i vartannat fotsteg, sedan i vart tredje osv. Du kan också pröva att lägga spåret i en vinkel, över en stig, över två olika typer av terräng osv. om du märker att du försvårar försnabbt så gör du det enklare igen.

Viltspår/blodspår

Viltspår är en annan variant av spårträning. Det är fortfarande du som lägger spåret, och här brukar det även förekomma något som heter liggtid, det är tiden från att du la spåret till att du går spåret med din hund. Viltspår går till så att du börjar med att dra klöven efter marken, droppa en droppe blod då och då, och låt sedan hunden spåra upp klöven. Vi råder dig att gå kurs i viltspår om du är nyfiken och vill prova på viltspår. Du kan behöva tillstånd från Jordbruksverket för att lägga blodspår. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida.

Använd gärna sele när du spårar då det underlättar för hunden när den ska ha nosen nere i spåret.

Hoppas att du känner dig motiverad till att använda spår i din vardag, och passa på att vara med i den virtuella spår-veckan på Instagram där även fina priser kommer att lottas ut bland deltagarna.

Kommentarer är stängda.