BPH – Beteende- och personlighetsbeskrivning hund

BPH – Beteende- och personlighetsbeskrivning hund

Dagens samhälle ställer stora krav på våra hundar – oberoende av ras. Just nu granskas vår ras extra mycket på grund av att de får oförtjänt dåligt rykte i media – som i sin tur baserar sina uppgifter på ett system som inte fungerar. 

Alla hundar måste fungera i samhället även om de historiskt sett haft olika rasegenskaper och funktioner som inte är användbara idag. 

Det är viktigt för alla hundar att deras rädslor eller benägenhet att ta till hotfulla beteenden inte är så stora så att de utgör problem för omgivningen eller dem själva. 

Hur vet vi vad American Staffordshire Terrier är för typ av hund? 

Beteende- och personlighetsbeskrivning (BPH) är ett bra verktyg för såväl hundägare och uppfödare som rasklubb.

BPH ger en bild av hundens reaktioner och känslolägen. Varje BPH-beskriven hund ger ökad kännedom och förståelse för just den rasens vardagsbeteende, men också för hundpopulationens mentala egenskaper. 

BPH för dig som privatperson: Du får bättre kunskap om din egen hunds personlighet och reaktioner i situationer. Du får nytta av det i vardagen när du kan hjälpa, stötta och förebygga på rätt sätt.

BPH för uppfödare: Ett bra basverktyg för att utvärdera mentaliteten i avelsarbetet. Används i kombination med andra viktiga utvärderingar.

BPH för rasklubbar: Ger en utvärdering av rasens mentala hälsa över tid, i tillexempel RAS-arbetet. 

I rasstandarden för American Staffordshire Terrier står det att AST:en varken ska vara aggressiv eller ha utpräglade rädslor. Den ska vara livligt nyfiken av sin omgivning. Den ska vara stabil, glad, envis och orädd samt utstråla livlighet, mod och självsäkerhet.

Observera att en skygg, rädd och aggressiv AST är mycket otypiskt!
En AST missar sällan något som händer i sin omgivning och har ett stort närhetsbehov till människor. Den underkastar sig sällan andra hundar – därför är det av stor vikt att du som ägare är förutseende och inte sätter din hund i dåliga situationer (det gäller ju såklart för alla hundar och inte bara för denna ras). 

BPH-protokoll delas in i olika beteendegrupper. Lågt värde på skalan innebär att hunden inte uppvisar det aktuella beteendet. Högt värde på skalan innebär att den visar beteendet i stor utsträckning. Skalan är 0-5.

Vi kan även se rasens medelvärde i diagram och om du gör BPH med din hund så får du se din hunds resultat gentemot rasens medelvärde.

  • Vi kan se att rasen ligger lågt i beteendekategorin hot/aggressivitet 
  • Rasen ligger högt i Hälsning, lekintresse och nyfikenhet
  • Vi kan även se att rasen ligger lågt i rädsla/osäkerhet

Medelvärde för rasen stämmer väl överens med rasens rasstandard. 

Liknande diagram kan vi se från 3 andra raser som inte heller har höga värden på hot/aggressivitet:

Observerade att man ej ska jämföra olika raser mot varandra, eftersom raserna är avlade för olika ändamål – vakt, fågel, vall, sällskap osv. Det vi vill visa är andra medelvärden för att kunna sätta American Stafforshire Terrierns medelvärde i perspektiv. 

”Det är djupt frustrerande, framförallt för alla våra seriösa och ansvarsfulla uppfödare av American Staffordshire Terrier, att återigen behöva stå till svars för händelser som orsakas utanför den organiserade aveln inom SKK”

Britt-Marie Dornell, Ordförande SKK

American Staffordshire Terrierklubben – Sverige vill rikta ett stort tack till alla seriösa och ansvarsfulla uppfödare av American Staffordshire Terrier.

Följ med på Mikaela och Sessans BPH!

Vår dag på BPH – Beteende- och personlighetsbeskrivning hund
Mikaela och Red Icon’s Mad About You ”Sessan”

”Nu är det dags att göra BPH med Sessan, håll utkik efter platser nu” sa min uppfödare, och strax därefter annonserade rasklubben ut platser hos NÄKK.

Både jag, kullsyrran till Sessan samt några till från samma kennel var snabbt på att anmäla och fick bekräftelse på att vi fått en plats, så kul! Sessan och kullsyrran var strax över året vid denna tidpunkt.

Att jag som valpköpare valde att göra ett BPH var självklart, dels för att jag vill lära känna min hund på bästa sätt. Att förstå och se hur hon fungerar i olika situationer och miljöer gör mig som ägare trygg och säkrare på att hantera olika slags situationer och kanske överraskningar, men dessutom som ett verktyg i all slags träning egentligen. Även att lära mig om och ha förståelse för min hund samt för att hjälpa min uppfödare i sitt avelsarbete, att hjälpa rasklubben i sitt ständiga och aktiva arbete och sist men inte minst hjälpa rasen framåt!

För hur man än vrider och vänder på det med alla våra fina fantastiska hundar i vårt avlånga land, så lämpar sig inte alla från att avlas på då de kan ha egenskaper eller brister man absolut inte ska eller kanske vill föra vidare.

Så jag gör inte bara BPH för min egen skull, utan hjälper även uppfödaren med sitt avelsarbete, klubben med sitt arbete med ex RAS (raspecifika avelsstrategier) och framförallt hjälper jag själva rasen vilket känns extra viktigt i dagens läge med utredningar och motioner om rasförbud, vilket olyckligt och orättvist nog gjort att vår ras hamnat i blåsväder.

Vi behöver se att göra BPH med våra hundar ger svart på vitt att vi har mentalt stabila hundar.

Dagen kom och det var nu dags för BPH. Lite pirrigt var det, men inte för att BPH är något svårt eller på något sätt är någon slags tävling, utan att få en beskrivning på hur Sessan hanterar olika situationer. För BPH är just en beskrivning och inte ett prov eller en testform.

Sessan och kullsyrran Luna checkade in och vi drog igång. Flera olika moment där jag fick tydliga instruktioner om vad jag skulle göra och hur jag skulle förhålla mig som till exempel stå helt stilla, släppa kopplet, gå framåt, stanna etc.

Under ett moment drogs kedjor i en tunna strax bakom oss för att skapa ett högt skrammel. Jag tror jag reagerade mer än Sessan, trots att jag visste att det kom.

Under ett annat moment skulle vi gå på ett lurigt underlag, och ett annat gick ut på att kolla intresset för mat.

Ett moment man ofta hör talas om innan är överraskningsgubben och ”spöket”. Överraskningsgubben är en platta i marken som far upp framför hunden precis när man ska passera, men för egen del var det jätteintressant med ”spöket”.

”Spöket” består av en person som har på sig en stor hatt, täckt ansikte och en stor rock, går lite märkligt och närmar sig hunden långsamt och slutligen tar av sig sig det täckta i ansiktet. Här tyckte Sessan det var jättelurigt och stod på tryggt avstånd och försökte skälla bort detta konstiga som kom närmare och närmare. Momentet avslutades med pusskalas och viftande svans i 120 km/h.

Under momentens gång är det en skrivare som noterar hur din hund reagerar/beter sig, och vid tillfället fick även Lunas matte följa med (utan hund) för att kunna filma/fota och för eget intresse att se en hund från samma kull. Detta brukar oftast gå bra om man frågar innan och ”håller sig på plats och inte är i vägen”.

Förutom att vi bidrog till rasen och avelsarbetet så hade vi en jättetrevlig dag tillsammans och dessutom fick vi en snygg rosett ”Genomfört BPH” med oss hem!

Jag rekommenderar alla fantASTiska ägare att genomföra BPH med sina hundar, dels för er själva men även för varandra.

Tillsammans för rasen!

/Mikaela & Sessan

American Staffordshire Terrrierklubben – Sverige

Visste du att:

  • Rasklubben reducerar anmälningsavgiften med 150:- om du som medlem gör BPH genom rasklubben
  • Det finns ingen övre åldersgräns, men från 1 år är lagom
  • Att rasen är en av få raser som har en BPH 500-analys (500 AST beskrivna och då har SKK sammanställt en analys, se mer info BPH 500 analys SKK-länka)
  • Du hjälper din uppfödare i det fortsatta avelsarbetet
  • Du hjälper rasklubben som arbetar ständigt och aktivt med att påverka och förbättra kunskap och erfarenhet kring den mentala hälsan
  • Du lär känna din hund bättre och får göra något kul med din fantASTiska kompis!


Win-win, eller hur?

Kommentarer är stängda.