Hunden i ditt liv – första tiden hemma. Stycke 2

Hunden i ditt liv – första tiden hemma. Stycke 2

Detta är andra stycket, första kan du läsa HÄR

Se till att det alltid finns lämpliga leksaker och tugg-alternativ för valpen, för att minska risken att den tuggar på skor och annat oönskat. Det är alltid att föredra att köra byteshandel, erbjud något roligare, eller godare när valpen hittat en – enligt den – spännande skatt. Många valpar springer om dom blir jagade och dom blir svårare och svårare att få tag på om man väljer att göra på det sättet. Ett alternativ kan då vara att – när hunden plockar upp något som den inte ska få behålla – direkt börja prata med den och berätta för den att saken den har är så fin.Man kan ta i från tårna med komplimanger om den där saken; Det är den fiiiiinaste skon i väääärlden!

Gör man det tidigt i valpens relation så är det stor chans att den väljer att komma fram och visa dig vad den hittat. Då kör ni byteshandel och berömmer sedan mycket, och ger ännu mer komplimanger för den nya saken som valpen får ha. Detta gör att hunden med större sannolikhet visar upp sina fångster för er, för att ni kommer att erbjuda något bättre för den, snarare än att den får skäll och/eller blir jagad. Javisst, det tar nog något längre tid att vänja av beteendet, men ni får en mycket finare relation och ni minskar risken rejält för att hunden ska börja vakta sina saker. 

Men om valpen morrar då?

Ja, valpar och hundar kommunicerar så.
Det är inte värre än att säga ”Låt mig vara”, eller ”Jag gillar inte detta”.
Det betyder inte att valpen är aggressiv, det är en valp som är kommunikativ. 

Valpen morrar för att få vara ifred, eller få ha något ifred. Kan du respektera det så gör det, men om valpen tagit något som inte är lämpligt och vaktar det så tjänar er relation inget på att du – med din starkare kropp – vinner saken genom en fysisk kommunikation. Skulle du göra likadant med en vuxen hund, som går in med alla krafter att försvara sin sak? Nej, antagligen skulle du inse risken för att bli biten. Men valpen – som blir behandlad utan respekt – lider stor risk att bli mer vaktig runt sina saker. 

Du lär med andra ord valpen att det är bäst att vakta sina saker, och att vakt-resurserna måste bli kraftigare eftersom människan inte förstod det första gången. 

Om valpen har tagit något olämpligt och morrar så gäller det att köra byteshandel med det godaste valpen vet, och toppa med en klick smör om ni tror konkurrensen mellan sakerna är för liten. 

Ta inte åt er av morrandet, många av oss kan se det som en kränkning att bli morrad på, men det är – som nämnts ovan – helt enkel kommunikation. Se det positivt att din hund är tydlig med sitt språk och berättar för dig när den inte är bekväm!

För att trygga upp en morrande valp kan man ge goda tuggsaker – som man vet att valpen tenderar att vakta – och då ge valpen komplimanger för att saken den har är så fin. Man kan också ”tappa” lite godbitar när man går förbi valpen, för att lära den att det är positivt att ni är i närheten. Men låt bli att ta saker som ni gett valpen, låt den få ha sitt godis ifred. Hur hade ni reagerat om servitören på restaurangen tar ifrån dig din måltid när du precis tagit första tuggan?

Stanna? Kom hit?

Vad är viktigast för dig att din hund kan? Vilket kommando vill du ska sitta i ryggmärgen på hunden? Är det att stanna, är det inkallning, är det sitt, vänta eller något helt annat? Vad det än är så är det bra att börja träna det kommandot redan nu. Börja lekfullt, med låga krav och stor belöning. När valpen blir äldre kan man variera mängden och sortens belöning för att inte det ska bli förutsägbart vad som komma skall. Svår utmaning kan ge större belöning, men även vid enklare utmaningar kan man överraska med en dunderbelöning ibland för att aldrig låta hunden ens överväga att inte lyda kommandot. 

5 minuter per vecka?

Visst var det så man sa förr..? Att man kan öka promenaden med 5 minuter per vecka? 8 veckor var 5 minuter, 9 veckor var 10 minuter osv. Längre än så fick man absolut inte gå med sin valp för då skulle den få höftledsdyplasi och andra allvarliga tillväxtfel, men sen; När dom var runt 18 månader och hade röntgats – DÅ kunde man dra ut på alla möjliga fysiska äventyr. Hur tror ni den kroppen håller? En omusklad och otränad kropp som börjar belastas i en handvändning? 

Numera vet man mer om detta, tack och lov. Det visar sig snarare vara tvärtom; Att en valp/unghund som får lov att röra på sig fritt och mycket som ung tenderar att ha mindre skador och slitage som vuxen. Muskler och ligament får tränas upp och stärkas upp i takt med att kroppen växer och blir tyngre. De små musklerna som kontrollerar balansen och stabiliteten runt lederna är starka och klarar i högre grad av belastning och NEJ, det är inte ökad risk för höftledsdysplasi. Snarare så att en vältränad hund, som har fått röra sig fritt på olika underlag från ung ålder, i mindre utsträckning har problem med ev dysplasi eftersom musklerna stärker upp och håller kulan bättre i skålen. 

Låt valpen bestämma takten, ta en paus längs vägen och låt den gnaga på ett medhavt ben, eller äta ett mellanmål, (och såklart erbjuda vatten). När valpen inte orkar mer så kan man bära den, eller ge den möjlighet till vila. Valpar kan visa på olika sätt att dom inte orkar, vissa går upp mer i energi och blir ”stökiga”, biter i saker, hetsäter gräs eller så sätter dom sig helt enkelt ner. Att uppmärksamma detta och ge valpen den vilan som behövs kommer minska risken för att valpen blir stressad av promenaderna. 

När ska valpen lära sig vara ensam? Det finns många olika tips och råd om hur ensamhetsträningen ska gå till, men att börja tidigt är något som alltid rekommenderas. Man är kanske är ledig första tiden med valpen och då har möjlighet att vara med den dygnet runt, då är det lätt att glömma bort tiden efter ledigheten. Men det är faktiskt bra att planera för det redan första tiden, så man har en plan på hur det ska fungera sedan.

Sammanfattningsvis

Ta det lugnt med din valp, förhoppningen är att ni kommer ha många år på er att göra allt det där du som blivande hundägare drömde om i väntan på din kamrat. Att stressa på allt för mycket med andra människor och hundar kan ge motsatt effekt. Tips, idéer och förslag om hur man tränar och hanterar detta kommer i nästa del, om ca 4 veckor.

Har du bilder på en renrasig, registrerad American Staffordshire Terrier i åldern 12 veckor upp till ca 9 månader? Vill du bidra med bilder till vårt nästa inlägg? Skicka i så fall dom till blogg@astklubben.se
Alla bilder som skickas in kan komma att användas i vår blogg, på vår hemsida och på våra sociala medier. 

Kommentarer är stängda.