Weight Pull – Artikelbidrag
Nedan inlägg är ett bidrag från Martin Junhav.
När började ni träna/tävla?
Helmer fick sin första weightpull-sele i juli 2015 och det var också då vi började att träna. Vi höll oss till dragweight (alltså kedjedrag) i ett par månader innan vi testade vagnsdrag på Weightpull Göteborgs bana.
Första tävlingen startade vi 6 augusti 2016. Den hölls på Svenska Hundatletklubbens anläggning och Helmer kom tvåa båda tävlingsdagarna.
Vad krävs för att utöva sporten?
För att motionsträna dragweight krävs det i fråga om utrustning egentligen bara en sele som är anpassad för ändamålet (dvs en weightpull-sele som är gjord för drag med låg dragpunkt) och måttsydd till den aktuella hunden samt lämpliga vikter. Vikterna ska glida längsmed underlaget och vara så obenägna som möjligt att fastna eftersom ryck och plötsliga stopp ökar skaderisken. Kedjor är bra både ur det hänseendet och för att det är lätt att kombinera flera kedjor till önskad vikt. Det gör att man enkelt kan variera sin träning och dessutom minska vikten i samband med uppvärmning och nedvarvning på ett enkelt sätt. Vill man tävla är det en fördel men inte ett måste att ha tillgång till en vagn. Men – som med så många andra hundsporter är det mycket mer än korrekt utrustning som gör träningen rolig och givande. Du behöver ha god kontakt med din hund och en fungerande lydnad. Dessutom behöver hunden ha ett stort förtroende för dig som förare och ni behöver hitta ett gemensamt självförtroende – hunden ska vara positiv och självsäker när den blir ombedd att dra.
Hur ofta tränar ni?
Vi tränar vagnsdrag på bana varje lördag, styrketräning med kedjor en gång i veckan och så simmar våra hundar på Göteborgs Hundsim en gång i veckan. Träningen med kedjor kan vara korta distanser med tung vikt, längre promenader med lättare belastning, intervaller, backträning etc.
Varför utövar du denna sport?
Jag tog över Helmer när han var drygt ett år gammal. När jag började träna dragweight visste jag inte hur han skulle reagera, men jag hade ju sett att han är en intensiv hund som älskar att jobba med sin kropp. Från början var tanken bara att motionsträna för att låta honom få utlopp för sitt behov av fysisk träning, men jag märkte ganska snabbt att han verkligen ÄLSKADE träningsformen. Ju högre motstånd han fick, desto mer taggad blev han och det gick inte att ta miste på hans glädje. Att se sin hund göra det bästa den vet är en fantastisk känsla, och det är vad som håller oss kvar i sporten.
Vad är roligast med denna sport?
Det jag tycker bäst om med weightpull är kombinationen av fysik och mentalitet. Självklart måste en hund vara vältränad för att prestera bra, men det räcker inte med muskler. Det som till stor del avgör en tävling är vilken hund som är starkast mentalt, alltså vilken hund som går in på banan med störst självförtroende och glädje. Rätt utövad bygger sporten dessutom ett väldigt starkt band mellan hund och förare. Det måste finnas ett stort förtroende mellan min hund och mig för att han ska fortsätta ge allt när det blir tungt och tar emot.
Kan du rekommendera denna sport till andra?
Absolut! Det är viktigt att använda rätt utrustning och har man någon aktiv förening inärheten tycker jag att det är bra att vända sig dit för att få hjälp av erfarna utövare. I början handlar det bara om att vänja hunden vid selen och att dra något efter sig. Jag tycker det är bra att röntga hundens höfter och armbågar innan man påbörjar någon tyngre träning. Dragweight kan mycket väl vara bra för hundar med leddysplasi men då ska träningen ske i samråd med veterinär eller fysioterapeut och givetvis på ett sätt som är anpassat för hunden.
Visste ni att Helmer blev årets WP-hund 2019 på rasklubbens lista?