Ta hand om din AST i vinter!

Ta hand om din AST i vinter!

Långa promenader en solig och krispig vinterdag med hunden är härligt. Men vintern och julen är inte bara härlig, utan även förenad med en del faror för din hund som vi vill göra dig uppmärksam på.

Köld- och halkskador

Vinterpromenaden kan vara härlig för dig och hunden. Tänk på att hundar lätt fryser om de blir stillastående. Ju mindre och yngre hunden är desto sämre klarar den av kylan.

Lämna aldrig din hund ensam utanför affären. Dels kan den bli stulen eller skrämd, men den kan även få köldskador när den sitter och väntar på dig.

Låt inte hunden springa okontrollerat på snöfri, hal is. Om den halkar och benen glider isär kan hunden få muskelbristningar och ledskador. Håll därför hunden kopplad, gärna i väl utprovad sele, om den ska gå med ut på isen.

Skydda tassar och trampdynor

Tassarna blir extra utsatta på vintern av vägsalt och snö som fastnar i pälsen. Skölj av tassarna om de kommit i kontakt med vägsalt och plocka bort snön som fastnat runt tassarna. Om hunden går omkring och är fuktig mellan trampdynorna kan den få fukteksem. Klipp gärna bort lite av pälsen runt trampdynorna och smörj dagligen in tassarna med en bra tassalva för att skydda dem mot uttorkning. Hård skare på snön, is och fruset underlag kan slita på de annars mjuka trampdynorna.

Använd reflexer

Självklart har både du och din hundreflex på er när ni går ut i vintermörkret. En billig livförsäkring för er båda.

Julen – härlig men farlig

Själva julhelgen är kort, men julpynt, julblommor, mat och godis finns runt oss och hunden hela december och en bit in i januari. Här är några saker att vara extra uppmärksam på:

 Glaskulor är vackra, men sköra. Den lekfulla hunden kanske inte kan låta bli dem. Går de sönder kan hunden skära sig illa på dem.

 Förankra granen så att den inte välter om hunden försöker leka med den eller kommer för nära av annan anledning.

 Presentsnöret på julklapparna kan ge svåra skador på tarmarna om hunden tuggar i sig det.

 Julen och vinterns vanliga blommor är vackra, men giftiga. Hundar ska inte komma åt följande växter: amaryllis, hyacint, julros, julstjärna, mistel, tazett, tulpan och tidlösa.

 Choklad som innehåller teobromin är giftigt för hunden. Symptomen är illamående, de dreglar, kräks, får diarré och får buksmärtor. Kontakta veterinären om hunden ätit choklad även om den inte visar några symptom.

 Julmaten är ofta väldigt fet och salt och det klarar inte hundar av. Det kan leda till inflammation i bukspottskörteln. Samma sak är det med talgbollar och fettsvålar som ges till fåglar. Hundar kan drabbas av bukspottskörtelinflammation om de äter upp talgbollarna.

 Ge aldrig russin till en hund. Den kan bli akut sjuk i njursvikt och ibland har det dödlig utgång.

 Nötter kan fastna i halsen eller i tarmen. Ibland krävs operation för att få bort stoppet.

 Levande ljus är spännande för nyfikna hundar, men se upp för brandrisken med omkullvälta ljus, brända tassar, svansar och nosar. Placera ljuset utom räckhåll eller ersätt med elektriskt ljus.

Recept till din AST att bjuda på under jultider!

Hund-pepparkakor



Recept:

0,5 dl bovetemjöl

2 msk potatismjöl

2 tsk ceylonkanel

1 krm ingefära

1 ägg

1 msk rapsolja

1 tsk honung (inte till valpar)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.

Blanda de torra ingredienserna i en skål.

Tillsätt ägg, rapsolja och honung och arbeta ihop till en jämn deg. Knåda degen med händerna så att du får ihop den helt. Om degen är för kladdig tillsätter du lite bovetemjöl i taget.

Placera degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut ca 4 millimeter tjock. Stansa dina kakor och placera på plåten.

Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter, ta ut och vänd dina pepparkakor och grädda sedan ytterligare 5 minuter.

Låt svalna helt!

LusseHUNDAR

Recept:

3 dl havremjöl (gjort på mixade glutenfria havregryn)
1,5 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl äpplemos
0,5 dl finriven morot
1/2 msk kokosolja
2 tsk gurkmeja

1 äggula för pensling

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.

Blanda havremjöl, mandelmjöl och bakpulver i en stor glasskål. Vispa upp ägget separat, i exempelvis ett glas med en gaffel. Rör ner resten av ingredienserna förutom gurkmeja med mjölet. Arbeta gärna ihop med en träsked eller sked. När du fått ihop en relativt blandad smet kan du blanda i gurkmeja och arbeta ihop till en fast deg.

Det kan behövas tillsättas mer mjöl. Degen ska vara nästan helt kladdfri.

Lägg upp degen på bakduk eller bänk och använd gärna ett bakplåtspapper om du har ljus bänk då gurkmeja kan färga av sig.

Använd en sked för att mäta upp lika stora delar av degen, det här receptet ger er ca 18 lussehundar om ni gör den storleken som jag har gjort men ni kan självklart göra valfri storlek på era lussehundar.

Mjöla händerna med valfritt mjöl. Ta en del och rulla till en längd, ca 1 cm i diameter, och gör sedan en klassisk lussekatt – eller valfri form! Här går det att vara precis så kreativ som man vill. Gör sedan likadant med resterande degdelar och placera bullarna på din plåt med bakplåtspapper.

Vispa upp en äggula och pensla bullarna innan du gräddar dem i mitten av ugnen i 20 minuter. Efter 20 minuter kan du kolla till dina lussehundar och eventuellt behövs 5-10 minuters gräddning till. Håll koll så dem inte får för mycket färg.

Polkatassar

Recept:

2 dl laktosfri a-fil

1 msk gelatin – alternativt 4 gelatinblad (blötlägg enligt förpackningen innan användning)

några lingon

ev persilja (finast med färsk)

Gör såhär:

Häll upp filen i en kastrull och värm på medelhög värme. Den ska ej koka. Vid ca 50 grader kommer den att börja skära sig lite. Det är okej.

Rör sedan ner gelatinen medan kastrullen är kvar på värmen. Rör i ca 2 minuter eller längre om det behövs för att gelatinet ska lösa upp sig helt. Ställ åt sidan.

Förbered dina formar med några lingon per form – jag använde 2-5 lingon per form. Och om så önskas, riv sönder 1-3 blad persilja och lägg per form.

Använd soppslev, decilitermått eller annat bra verktyg för att fördela filen i formarna. Kommer något utanför – torka av med papper.

Låt stelna i kylskåp i ca 2 timmar.

Hållbarhet: ca 4 dagar i kylskåp.

Kommentarer är stängda.