Kennel Painted Ladie´s Uppfödarintervju

Kennel Painted Ladie´s Uppfödarintervju

Painted Ladies är kenneln som drivs av Helene Lif sedan 2014. Intresset för rasen började gro redan under 90-talet och 2007 flyttade hennes första AST in i hennes liv. Painted Ladies finns med på rasklubbens uppfödarlista som du hittar på hemsidan.

Vi skulle vilja påstå att Helens hundintresse är medfött, redan när hon föddes fanns Newfoundland och Schäfer i familjen. Helenes pappa var med och startade upp Haninge Brukshundklubb där hon spenderade mycket tid och det var även där som hon deltog i sin första lydnadstävling – blott 12 år gammal. Det var även som 12åring som Helene fick sin allra första egna hund, Schäfern Katja. Helene levde sedan med Schäfer fram till och med 2012.

Intresset för AST började alltså redan under 90-talet då hon blev oerhört nyfiken på rasen. När hon var på utställningar med sina egna hundar hamnade hon självklart vid AST-ringen. ”Jag tyckte att det var otroligt fina hundar, en helt annan typ än bruksrasen jag var van vid” säger Helene. Hon läste på om rasen och försökte hitta så mycket information som hon kunde. Hon var redan då helt klar med att det var en AST hon ville ha i framtiden.

Att blir uppfödare och starta egen kennel var på tapeten redan 1990, Helene berättar att hon gick en uppfödarutbildning och hade ett möjligt kennelnamn klart, i slutänden blev det dock ett annat namn. Tiden och platsen var inte idealiskt fören 2014 då hon startade sin kennel och fick sin första efterlängtade kull. De allra flesta uppfödare vill självklart föda upp friska och sunda hundar, Helene är inte ett undantag. Målet med hennes avel är att på ett genomtänkt sätt, med noga utvalda föräldradjur, avla fram hundar som är friska och stabila individer. ”Jag har god kännedom om tidigare generationer vilket är en viktig förutsättning för att nå målen” säger Helene.

Helene tittar inte bara på index utan anser att det är minst lika viktigt att veta hur hundarna fungerar i praktiken. Hur hälsotester ser ut, att det finns känd mental status och hur de är exteriört. Hon vill även göra utvärderingar i den sociala miljön när hon väljer avelsdjur. Hon säger att ”det ska bli så bra som möjligt med de förutsättningar jag har tillsammans med de efterforskningar jag gör innan en parning”.

Ett av hennes andra mål med hennes uppfödning är att få fram friska, mentalt starka valpar då mentaliteten är viktig i Helens avel. Hon vill att det ska finnas mycket mod och vilja hos hennes valpar. Hon vill få fram hundar som fungerar som familjehundar och som är trygg i olika aktiviteter och miljöer. ”Jag vill lämna ifrån mig trygga valpar med bra förutsättningar härifrån för blivande valpköpare” säger Helene och nämner även att hon alltid försöker behålla den rasstandard som rasen har.

Rasklubben har märkt av att uppfödare för rasen har ett tydligt förhållningssätt gentemot tilltänka valpköpare, rasklubben är mycket glada över att uppfödare tar det ansvaret gentemot rasen. Helene säger att A och O för henne är att valpköpare ska ha planerat köpet. Hon vill att valpköpare ska känna till rasen väl innan man bestämmer sig för att skaffa rasen och hon poängterar att det gäller oavsett val av ras. Helene anser att det är viktigt att valpköpare har gjort efterforskningar innan och att man ska vilja vara en bra ambassadör för rasen.

En valpköpare ska ha en plan för valpen och en tanke bakom” säger Helene. Hon berättar vidare att hon anser det är viktigt att det finns en vilja att göra någonting med sin hund. Detta eftersom det är en ras som är aktiv och behöver få uppgifter för att må bra. ”Det är viktigt att man som valpköpare frågar sig själv om det är en ras som passar in i ens livsstil och om man, i och med detta, kan tillgodose amstaffens stora behov av stimulans” sammanfattar Helene.

Vidare berättar Helene att det även är viktigt för henne att visa ett genuint intresse för deras avel, att valpköpare ställer frågor och engagerar sig både innan och efter ett köp. Hon värdesätter även att valpköpare vill ha fortsatt kontakt med henne. ”Dels är det viktigt för mig och min avel att få följa upp valpen, dels för att jag ska kunna vara behjälplig” säger Helene.

Som vi alla vet så har vi en fantastisk ras och vi ska vara stolta över den. På frågan vad Helene är mest stolt över med sin avel berättar hon att är stolt över alla valpar som hon har tagit fram, var och en av dem. Hon nämner även att hon är stolt över hennes valpköpare som engagerar sig på olika sätt. Som uppfödare har Helene fått fram fina familjehundar och vissa av dem har även meriterats på bland annat utställning, NoseWork, Viltspår och i andra sociala sammanhang. Faktum är att från Helenes kullar kan vi hitta hundar som jobbar som servicehund, inom Missing People och en viltspårs-champion. ”Jag är även stolt över att få vara med och ge rasen ett ansikte utåt” berättar hon. Hon lyfter även fram att hon är stolt över att hon gör allt med hjärtat och att hon engagerar sig så mycket som hon har möjlighet till, med gott samvete, ”även om man skulle vilja klona sig ibland” lägger hon till med ett leende.

Helene lyfter att det är ett stort ansvar att vara uppfödare, ett ansvar hon har hela livet, både gentemot hennes valpar och gentemot valpköpare. Hon poängterar även att det är både viktigt och roligt för henne att ha det ansvaret.

Som uppfödare värdesätter hon allt som det innebär att vara just uppfödare, vilket innebär allt från att vara den som planerar kullen och att vara med från början till att se valparna växa upp. Helene berättar om en lång väntan till en stor lycka när valparna kommer och att det alltid är väldigt känslosamt. ”Jag är glad över att få se valparna växa upp till friska och starka individer” säger hon samtidigt som hon lyfter alla vänner hon har fått för livet, som kommer på köpet när man är uppfödare. Att vara uppfödare innebär förutom att föda upp hundar om att skapa kontakter och att träffa mycket människor. Helene säger även att det är väldigt roligt att hon alltid är sysselsatt och att hon älskar det hon gör.

Så vad är egentligen den ideala AST:en? Lika många gånger som vi frågar det, lika många gånger får vi olika men ändå väldigt lika svar. För Helene är den ideala AST:en en hund med mycket energi och driv, som alltid är glad i det den gör, och att den ska ha en ”on- och off knapp”. Hon beskriver en hund med mycket mod och vilja till att hänga med på allt. Vidare vill hon att AST:en ska vara lyhörd, trygg och positiv till livet och att den fungerar i alla miljöer. ”Jag älskar hundar med energi, en riktig terriertyp” säger en leende Helene.

Att AST älskar närhet har nog de flesta som någon gång träffat en AST märkt av. Helene lyfter just det och att när man blir med AST så får man närhet på köpet, ”vill du vara ifred är det nästintill omöjligt, men jag älskar det!”. Hon beskriver att det är ganska skönt ibland med en hund som kan ligga på soffan halva dagen utan att gå på tårna, att hon föredrar en hund med balans vilket hon tycker att AST:en har. ”Livet med amstaff är underbart och det är något jag aldrig skulle vilja vara utan” berättar Helene.

Hon avslutar med att berätta att urmodern till hennes avel, Azra, var just en sådan hund som hon beskrivit. ”Hon finns tyvärr inte med oss längre men hon kommer alltid leva vidare genom våra valpar”.

Stort tack Helene – Painted Ladies för att du ville vara med i rasklubbens uppfödarintervju och vi önskar dig fortsatt lycka till med din avel.

Kommentarer är stängda.