Kennel Fireweood´s Uppfödarintervju

Kennel Fireweood´s Uppfödarintervju

På tråden idag har vi Susanne Petrusson som har Kennel Firewood´s, Susanne har levt med AST sedan 2003. Kenneln Firewood´s FCI/SKK – registrerades 2006 och finns med på rasklubbens uppfödarlista. Susanne var blott 16 år gammal när hon träffade en AST för första gången och året hon fyllde 18 år köpte hon sin alldeles egna AST, 20 år senare kan hon inte tänka sig ett liv utan en AST i familjen.

Så hur började Susannes liv med hund?

Susannes allra första hund var en samojed tik vid namn Fanny och tillsammans med henne introducerades Susanne till hundvärlden. De pysslade med allt ifrån utställning till spår och agility. Två år senare kom Fannys halvsyster in i familjen.

2003 föddes en AST-hane (stamtavlenamn Anton, tilltalsnamn Tys) hos en privat uppfödare i Värmland, han blev Susannes första AST, Tys är sonson till Willynwood Redneck.

Med Tys provade Susanne på det mesta inom hundväg, ”det blev några utställningar och tillsammans tränade vi både viltspår, agility och weight pull” berättar Susanne. Det är faktiskt så att Susanne är en av dem som var med och startade upp SWBA (Sveriges äldsta Weight Pull-förening) i Göteborg i mitten av 2000-talet. Hon berättar vidare att Tys var en rolig och mångsidig hund som aldrig tackade nej till de aktiviteter som erbjöds, tyvärr lämnade han Susanne alldeles för tidigt.

Att AST är en fantastik ras är ingen hemlighet, det som fick Susanne att fastna för rasen är dess mångsidighet. Hon beskriver att det är en aktiv ras som sällan tackar nej till det man erbjuder dem och hon beskriver deras sociala förmågor och kärlek till människor. Susanne uppskattar att det är en ras som vill vara nära sin familj, att de är intelligenta, tillgivna och har en personlighet som Susanne inte sett i någon annan hundras. ”de blir som en del av en själv” säger Susanne. Hon lyfter även att AST är en vacker hund som också är något som hon fastnade för.

Att gå från hundägare till uppfödare kan vara ett stort steg för många, för Susanne har intresset alltid funnits nära eftersom hon är uppvuxen i en hundfamilj. Hon delar intresset för uppfödning med en av hennes äldre systrar som har uppfödning av en annan ras. På gymnasiet gick Susanne hundsportsgymnasiet och där läste hon en del kurser om hundens anatomi, genetik och mentalitet och där sattes det egentliga intresset i gång. Susanne har funnit trygghet i ett flertal av de äldre uppfödarna i USA som hon lärt känna och hon har kunnat diskutera med dem och fått svar på alla hennes frågor som uppkommer längs vägen. Hon är väldigt tacksam över de uppfödarna och den lärdom de delat med sig av. 

Att de hundar som Susanne föder upp ska fungera i vanliga familjer och i vardagliga miljöer råder det inte någon tvekan om. Hennes mål är att föda upp trygga, friska och stabila familjehundar som lämpar sig för olika aktiviteter. När du som är intresserad av valp kontaktar Susanne så vill hon att det ska vara ett genomtänkt beslut, hon betonar att skaffa hund är ett åtagande man gör för många år framöver. Hon vill att man ska ha funderat på varför man vill ha just denna ras och vilken typ av hund det är man söker. Det finns inte något kösystem hos Kennel Firewood´s utan härifrån placeras valparna i de hem som Susanne anser passar dem bäst.

Med ett långt och gediget avelsarbete kommer en hel del fantastiska hundar. På frågan om vad hon är mest stolt över i hennes avelsarbete svarar Susanne att det är att hon har tagit fram och visat AST:ens mångsidighet. Susanne beskriver en hund som med rätt ägare kan nå mycket långt inom olika hundsporter. På meritlistan hittar vi bland annat AgDII Firewood´s Gates Of Tomorrow – Ice (född 2009) som är Sveriges högst meriterade Agility AST. Ice som är hans tilltalsnamn har tillsammans med sin ägare Mikaela Sohlin nått fantastiska resultat inom sin hundsport. Vi hittar även för rasen Sveriges första Rallylydnads Champion på meritlistan. SE RallyCh RLDN-F-A-M Firewood´s This Song Saved My Life – Gyda (född 2003). Även hon har tillsammans med sin ägare Nichole Elofsson visat AST:ens mångsidighet och Susanne vill även påpeka att Gyda är Nicholes första egna hund, och hon håller idag på att träna och tävla med Gydas brors dotter Navi – RLDN Firewood´s Love Like Mine (född 2017) i lydnad och rallylydnad med mycket fina resultat.

Det finns även åtråvärda utställningar med tillhörande championat och titlar utomlands. Kennedy – USCH GRCH Firewood´s Miss Me When I´m Gone (född 2013) är Sveriges första AST att inneha titeln American Grand Champion. Hon visades även på USA´s prestigefyllda utställning Westminster där hon blev BIM (Bäst i Motsatt Kön). Susanne beskriver att det är enormt roligt att ha fött upp en hund som visat sig så fint i rasens hemland och hon är mycket tacksam över att ha både en dotter och ett barnbarn till Kennedy hemma.
Susanne hyllar sina fantastiska valpköpare och deras hundar vilka hon är otroligt tacksam över, ”alla valpköpare förvaltar sina Firewood´s hundar på bästa sätt”.

Att vara uppfödare är mer än att bara gulla med valpar när de väl har anlänt. Susanne tycker att det roliga i att vara uppfödare är att hon får planera varje valpkull in i minsta detalj. Hon gillar att göra efterforskningar, kolla stamtavlor, välja avelsdjur och att ha en vision med sin avel. ”Det är en resa som är rolig att följa med på, allt från att planera en kull, para till att se den födas och sedan växa upp”. Hon sammanfattar det med att det är helheten i sig som gör det roliga. Susanne påpekar även att det ibland inte går som man tänkt sig eller så går det inte alls, då försöker hon tänka och göra om. Hennes tik Keeper (Firewood´s It Must Be Nice Being Perfect) var planerad innan hennes mamma ens var född och är ett resultat av en inseminering av 18 år gammal fryst sperma. Susanne lyfter att det är ganska häftigt att få vara med om att ens vision blir till verklighet.  

Det finns en rasstandard som ligger till grund för rasen så vad är egentligen Susannes ideala AST? Hon beskriver en hund som är i harmoni med rasstandarden, vidare beskriver hon att en AST ska inte vara för tung och det ska finnas en tydlig balans i hunden anatomi. Hon beskriver att hunden ska vara modig, självsäker och att den ska kunna behålla sin utstrålning när man börjar plocka isär hunden i detaljer. För Susanne är rörelserna viktiga och det ska finnas en balans i hur hunden rör sig. ”Det är viktigt att man kan se hundens kärlek till människor” beskriver Susanne och lyfter hennes hund Keeper. ”Keeper är för mig så nära min ideala hund man kan komma”. Susanne beskriver Keeper som otroligt smart, modig och nyfiken, hon är vänlig och väl balanserad och hon är väldigt mån om familjen. Hon har stenkoll på Susannes barn och hon trivs bäst när hela familjen är samlade. Keeper är rastypisk i sin storlek med sina 44 cm och 20 kg och hon innehar alla detaljer som Susanne anser är viktig, ”i dagsläget kan jag inte komma på något som jag skulle vilja ändra på henne” konstaterar Susanne.

Med dem fina ordet tackar vi Kennel Firewood´s för att ni ville vara med i denna uppfödarintervju och önskar er fortsatt lycka till med er avel.

Kommentarer är stängda.