Föreläsning om HD/ED med Maths Lindberg

Föreläsning om HD/ED med Maths Lindberg

I följande blogginlägg sammanfattar uppfödarkommittén föreläsningen om HD/ED som hölls av Maths Lindberg den 22 september på Göteborgs Hundarena.

Maths är en mycket karismatisk person, som man lätt fattar tycke för. Han välkomnar oss till sin föreläsning och är mycket tillmötesgående för våra extra önskemål (att han ska ha en AirPod i ena örat som mikrofon för de som tittar på föreläsningen via Zoom, till exempel). Han inleder med att förklara att han är så otroligt förtjust i denna typ av hund som vi har, han återkommer till detta många gånger under föreläsningen. Denna typ av hund har de bästa förutsättningarna vad gäller att leva med dysplasier av olika slag, tack vare deras konstruktion och muskelmassa.

Han nämner att han – om han hade haft möjlighet och behov – hade kunnat tänka sig att byta ras till vår rastyp. Vidare säger han också att han inte tackar ja till att föreläsa särskilt mycket längre, men att han blev så glad och ärad när AST-klubben bjöd in honom att han tackade ja utan tvekan.

När själva föreläsningen börjar poängterar han ganska tidigt att det är viktigt att man inte ser en eventuell dysplasi som något problem, utan att man ser möjligheterna med att veta om förutsättningarna. Att ha en hund med känd dysplasi ger ägaren möjlighet att hjälpa hunden på rätt sätt att få ut det bästa av livet, för att minska eventuellt lidande och förlänga välmåendet.

Dysplasi i sig gör inte ont på hunden. Det berättar bara att kulan har mer eller mindre korrekt passform. En större rörlighet i leden riskerar dock att förstöra en del av ledbrosket, vilket kan skapa artros, och artrosen kan göra ont. Hans rekommendationer är alltså att röntga sina hundar, för att kunna ge de bästa förutsättningarna med kost och träning för att lindra påföljder av en eventuell dysplasi.

Varför får hundar dysplasi?

Det vet man inte. Särskilt svårt är det då det då man även inom raser där man enbart avlar på A- och B-höfter ändå får fram avkommor med dysplasi av olika grad. Vad man vet är att både foder och uppväxtmiljö påverkar mycket. Idag har vi för bra foder till våra hundar, för att dom ska växa fort. Det triggar tillväxten, vilket påverkar lederna negativt. Att våra hundar inte får röra på sig tillräckligt under uppväxten är också en nackdel. Valpar (även så unga som 3 månader) behöver få stärka sina ligament. Fria rörelser är viktigt för en valp som växer, och så länge den rör sig fritt kan man inte övermotionera sin valp (om man har ett sunt tänk).

Maths berättar också att även en perfekt höft kan bilda dysplasi, på grund av ligament som inte är strama nog, men det går att träna upp ligament.

Han berättar hur viktigt det är med uppvärmning, massage och rätt typ av träning. Även där återkommer han till hur bra våra hundars konstruktion är; att dom har musklerna på rätt ställen, att dom är kraftiga men inte för tunga, att dom själva tycker om att röra på sig och att dom inte själva ser begränsningar.

Under föreläsningen går Maths igenom en del röntgenbilder där vi tittar på olika typer av höfter och armbågar. Inte för att lära oss om gradering, utan för att förstå vad i leden som faktiskt påverkar hunden, och vad leden faktiskt påverkas av.

Jag tror att många med mig känner en lättnad efter denna föreläsning, att en dysplasi i sig inte behöver betyda slutet för en hunds liv och välmående.

Maths avslutar med att skänka bort två privatlektioner i Viltspår, som lottades ut på medlemsmötet som hölls efteråt. Grattis till vinnarna av dessa lektioner, där Maths kommer lägga spår samt gå med i spåret och lära föraren hur man läser sin hund i ett spår. Detta kanske vi får tillfälle att återkomma till.

Avslutningsvis vill Uppfödarkommittén först och främst tacka alla medlemmar som deltog och gjorde både föreläsningen och medlemsmötet mycket givande och trivsamt. Vi tackar såklart Maths för att han ville föreläsa för oss! För er som vill få er hund röntgad, undersökt eller utvärderad av Maths så går han att kontakta på Alingsås Djurklinik där han ber oss att lämna vårat namn och telefonnummer till receptionisten så ringer han upp när han får möjlighet.

Kommentarer är stängda.