Fästingar!

Fästingar!

Fästingsäsongen är här, i alla fall i vissa delar av vårt avlånga land. Fästingar tillhör djurgruppen kvalster, som är ett slags spindeldjur. 95 % av de fästingar som angriper hundar, katter och människor är av arten Ixodes ricinus. Det finns även andra arter och SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) samlar in ovanliga/exotiska fästingar för att kartlägga nya arter och fästingburna smittor, läs mer på deras hemsida för att delta.

Den vanliga fästingen har en hård kitingplåt som skyddar största delen av ryggen. Fästingen finns framförallt i områden med halvhögt gräs i närheten av vatten. Den sitter gärna i grässtrånas topp eller i låga buskar, där de med utsträckta framben lätt kan haka sig fast på ett passerande värddjur (naturhistoriska riksmuseet).

Fästingen kan sprida olika sjukdomar och på marknaden finns det flertalet olika fästingmedel att använda. Vissa av dem är receptfria medan andra kräver recept från veterinär, de kommer i olika former så som halsband, spot-on droppar eller tabletter. Spot-on medel appliceras direkt på hundens hud i nacken och i vissa fall vid svansroten. Tänk på att en del spot-on medel endast är avsedd för hund, en del fästingmedel är giftiga för katter. Fästinghalsband sätts runt hundens hals och ger full effekt efter cirka en vecka, tänk på att hunden inte ska bada med halsbandet då det kan skada vattenlevande organismer. Fästingförebyggande tabletter ges i hundens mun och effekten är beroende på tablett. Det finns även vissa medel som anses vara säkrare att använda på hundvalpar från en viss ålder (sällan före 8 veckor).

Det är viktigt att ha i åtanke vid eventuellt val av fästingmedel att olika preparat passar olika hundar olika bra. Diskutera alltid med veterinär om du är osäker. Det är viktigt att du alltid läser bipacksedeln innan användning, vissa fästingmedel ska tillexempel undvikas av barn innan det torkat.

Det finns även flertalet tips och recept på hur du kan blanda eget giftfritt fästingmedel som funkar både på hunden och dig själv. Tänk alltid på att testa medlet på en liten del av hunden först för att se eventuell allergisk reaktion.

Fästingar kan vara svåra att upptäcka och det är viktigt att du regelbundet kollar igenom din hund – över hela kroppen och även i trampdynor, armhålor och öron. Om din hund har fått en fästing som sitter fast finns det olika hjälpmedel till att plocka bort fästingen. På apoteket och i djuraffärer brukar det finns ett stort sortiment av dessa. Det är självklart även viktigt att du kollar igenom dig själv och är uppmärksam på om du själv får ett bett.

Om hunden smittas av en fästing så är dess symptom oftast trötthet, dålig aptit, ömhet och feber. Men det kan även vara andra symptom, kontakta alltid veterinär om du upplever att din hund är allmän påverkad eller uppvisar symptom som du inte känner igen.

Läs gärna mer om fästingmedel och se film med veterinär Lotta Möller på Agrias hemsida.

Hoppas att ni får en härlig sommar och att fästingarna håller sig borta! 😊

Kommentarer är stängda.