Drömmer du om att resa med din hund?

Drömmer du om att resa med din hund?

Känns det skrämmande eller kanske svårt?
Vet du inte var du ska börja planeringen och hur mycket är det egentligen att tänka på? 
Här kommer tips, bra att tänka på och kanske är detta början på din och din fyrfotades drömresa? 

Att resa utomlands med din hund kan vara både roligt och smidigt. Om du är förberedd och läser på innan din avresa så kommer er resa bli precis så härlig som du föreställer dig. Viktigt att komma ihåg är att ansvaret för skyddsåtgärder vilar helt på dig som djurägare. Det kan låta skrämmande men med dagens tillgång till internet så kan du ta reda på allt i god tid. 

Varje land har egna regler för inresa och för hur länge hunden får vistas i landet, det finns även regler för när du kommer tillbaka till Sverige och din hund ska komma in i Sverige igen. Börja med att söka efter information gällande regler i det land som du vill resa till. Kolla upp vad landet har för regler kring vaccinationer, ID-märkning, avmaskning och pass samt om det finns fler regler att ha koll på. Vaccinationer ska oftast ges flera dagar i förväg, vissa 21 dagar i förväg så var ute i god tid. Det kan även vara bra för dig att läsa på om det finns parasiter och sjukdomar i landet som inte finns i Sverige och hur du bäst skyddar din hund för att bil smittad av dessa.
Det låter kanske mycket, men om du tar en sak i taget så kommer du snart vara på väg på drömresan med din AST. Du kan bland annat vända dig till landets ambassad och/eller landets veterinär­myndighet samt respektive jordbruksverk för att ta reda på regler.
Reglerna du ska följa vid införsel till Sverige igen hittar du på Jordbruksverkets hemsida. 

Med vår härliga ras tillkommer det även en viktig punkt, nämligen att kolla upp så att rasen är välkommen i landet. Vissa länder, så som tillexempel Norge, har ett rasförbud och de gör inte några undantag. Andra länder med rasförbud kan ha undantag så att du får passera landet med din AST och du får rasta med koppel och munkorg, om du tillexempel väljer att bila med din AST så är det viktigt att du läser på om reglerna för varje land du kommer bila igenom. Tänk på att kolla upp både inresa och vistelse i landet. 

Så hur reser vi egentligen med våra AST?
Flyg, tåg, buss, bil eller båt? 

De flesta flygbolag tar emot husdjur på sina flyg, men det finns självklart regler. Dels finns det regler för storlek på husdjuret, mindre storlekar får flyga i kabinen medan större storlekar flyger i lastutrymmet. Vissa bolag har även rasförbud och tyvärr faller ofta vår ras under de förbuden. Läs på om flygbolagens regler på respektives flygbolags hemsida. Hunden checkas in som specialbagage och det är ofta begränsat antal platser för husdjur på flygen, vårt tips är att du är ute i god tid när du tänkt flyga med din hund. Många flygbolag har inte en funktion där du kan boka plats till din hund när du gör bokning på internet, ett bra tips är att ringa och prata med bolagen innan du börjar med din bokning. När hunden ska ut och flyga så ska den ha en speciell flyg-bur som du själv ansvarar för att ordna. 

Bra att tänka på när din hund ska flyga:
Rasta din hund precis innan du checkar in hunden.
Se till att hunden har spill-fri vattenhink med vatten.
Din hund kanske vill ha sin favorit-filt med sig?
Märk flygburen med dina kontaktuppgifter. 

Om du bilar med din hund är det viktigt att hunden åker säkert, bekvämt och att du planerar in stopp längs med resans gång så att hunden får röra på sig och för att göra sina behov. Hur ofta du behöver stanna beror på din hund och det finns självklart även reglerat hur ofta hunden ska rastas, läs på Jordbruksverkets hemsida. Om du bör mata eller inte precis innan ni åker beror också på din hund. Vissa hundar har lätt för att bli åksjuk, du känner din hund bäst. Planera din resa så att din hund kan få sina måltider så lik vardagen som möjligt. Många väljer att resa över natten då hunden oftast sover större delen av resen. 

Bra att ha med på resan är extra filtar/fäll ifall det händer en olycka i buren, vattendunk med vatten, mat i portionspåsar, förbandslåda, bajspåsar, probiotika, soppåsar och städservetter. Det är även bra att ha med en silverduk som reflekterar solen och ger svalkande skugga. 

När du bilar eller reser kommunalt så kan du åka färja med din hund, då finns det olika regler beroende på bolag, viktigt att se över om bolaget har något rasförbud och för vilka raser det gäller. På vissa färjor får hunden följa med upp från lastutrymmet och på andra färjor ska hunden sitta kvar i bilen under resans gång. Om hunden sitter kvar i bilen brukar ägaren få gå ned och titta till hunden en eller ett par gånger under resans gång. Vid längre resa så som dygnsresa brukar det gå bra att gå ut på däck med hunden och rasta, de flesta hundar tycker att det är lite konstigt att göra sina behov på däck, men de brukar ändå lösa det när de vant sig. Se alltid till att din hund är väl rastad innan ni bordar färjan. När du planerar resan så kan du enkelt se avgångar och därmed räkna ut din restid och vilken avgång som passar din resa bäst. 

Bra att tänka på när du ska åka färja:
Rasta alltid precis innan du bordar färjan.
Ta med vattendunk och vattenskål.
Bajspåsar.
Stäng av larmet på din bil så den inte börjar tjuta ifall det sjöar.
Om ni ska övernatta i en hytt kanske du vill ha en resebur med dig?

När du läst på om alla regler och har planerat din resa så är det bara ut och möta äventyret. Det är fantastiskt att resa med sin AST. Kanske fjällvandra i Österrike? Möta solen i Kroatien? Se Eiffeltornet i Paris eller prova tävla i ett annat land? Oavsett vad du tänker att er resa ska handla om så fixar du och ni det. Det kan kännas mycket att lära dig innan avresa, var ute i god tid, strukturera upp informationen och läs på noggrant. Ta hjälp av andra som reser med sina hundar, de flesta går ju att hitta på Instagram och vill alldeles säkert svara på alla möjliga och omöjliga frågor om att resa med hund.

SKK tipsar om denna checklista innan du reser:

  • Kontrollera införselreglerna för det land du ska resa till.
  • Kontrollera alltid införselreglerna till Sverige så att din familjemedlem får följa med hem igen.
  • Reser du inom EU måste din hund vara chipmärkt.
  • Kontrollera om det finns några sjukdomar eller parasiter du bör känna till på den plats du planerar att resa till.
  • Kontrollera dina kontaktuppgifter i DjurID.se så att du kan kontaktas om din hund springer bort på resan.
  • Kontrollera att alla uppgifter i hundens pass är korrekta.

Så vad väntar du på? 

Sätt i gång och läs på, planera och möt sedan era äventyr! 

Och du, dela gärna med dig av era äventyr till rasklubben i form av foton och text 😊 

Vi vill passa på att skicka hjärtliga Tack för fina foto-bidrag till vårat blogginlägg.

Kommentarer är stängda.