Artikelbidrag om WP

Stephanie Zendrén har skickat in en insändare om sin WP-resa med sin hund. Från drag som aktivering till bronsplats på senaste tävlingen!
Innan artikeln börjar kommer information från Svenska Weightpull-klubben;

Tävlingsmomentet utgörs av att hunden, på givet startkommando från föraren, skall dra en lastad vagn eller släde 4,8 meter (16 FOT) från start till mål. Underlaget är antingen jord (dirt), matta (carpet), gräs eller snö och vagnen har antingen luftfyllda däck eller går på räls. För att draget skall bli godkänt måste det påbörjas inom en utsatt tidsrymd och avslutas inom en fastslagen tidsgräns. Hundarna delas in i olika viktklasser och den hund som dragit mest vikt koras till segrare i sin grupp. I några tävlingsorganisationer beräknas ”pound for pound”, ”kilo för kilo”, (P4P) för att kora segraren, vilket innebär att den hund som dragit mest i förhållande till sin egen kroppsvikt koras till klassvinnare. Om två hundar dragit samma vikt eller P4P vinner den hund som genomförde draget på kortast tid. Det finns ett flertal tävlingsorganisationer världen över och tävlingsreglementena skiljer sig åt mellan dessa. I Sverige arrangeras majoriteten av Weight Pull-tävlingarna av SWBA under European Weight Pull Leagues (EWPL) tävlingsreglemente. Tävlingsformen medför risk för skador hos deltagande hundar och officiell tävling får därför inte anordnas utan tävlingsveterinär. Tävlingsveterinären besiktigar tävlingsområdet, besiktigar deltagande hundar och övervakar hela tävlingen. Tävlingsveterinären kan vid behov förbjuda enskilda ekipage att starta, förbjuda fortsatt tävlan för enskilt ekipage och även helt eller delvis förbjuda själva tävlingen. Vid tävlingar saktionerade av EWPL har även huvuddomaren enligt reglementet rätt att stoppa enskilda ekipage från start eller fortsatt tävlan.
Information hämtad från Wikipedia
Besök även Svenska Weightpullklubbens hemsida.

Vår resa startade hösten 2018 med lite träning med Uppsala Weight Pull. Jag hade sedan tidigare tränat DW med min äldre hane i motionssyfte. Pink Lady´s My Big Love  som till vardags kallas Justin återkom till mig vid 7 månaders ålder från fodervärd och visade snabbt intresse för att dra. En envis , glad och lättlärd kille. Vi började väldigt lätt med en Weightpull sele och 5% av hans kroppsvikt i kättingar. Jag ökade sakta vikten på kättingarna han drog och tränade mycket START/STOP. Rena tävlingsstarter.

Foto: Risto Kolehmainen

Sakta med säkert kände jag att vi kanske borde testa detta mer seriöst. Justin blev starkare och vi fick så småningom testa att dra vagn, en tom vagn med ”bara” vagnens vikt.
Redan sommaren 2019 gick vi upp på banan i en FunPull Klass (testa på-tävling) i Stockholm.
Justin blev något osäker på banans smala gång och ljudet av vagnen på räls , men han drog.
Jag blev otroligt motiverad och fick garanterat mersmak av den helgen och jag bestämde att Nu kör vi.

Foto: Risto Kolehmainen


Vi har tränat DW & WP i Uppsala sedan 2018 och fått äran att åka till Halmstad och träna nu i sommar. I år – 2021 – gick vi in på banan med mycket nervositet, glädje och träning i ryggen. Först i Göteborg 7:e & 8:e Augusti på dirt.
Där han drog 725kg 32,51 P4P på lördagen & 748kg 33,54 P4P i -25 klassen.
(P4P= Pound for Pound/ Kilo för Kilo.)

Den 28:e Augusti var det återigen dags för en 2 dagars tävling, då i Stockholm och på räls. 
På lördagen drog Justin 1008,6kg vilket vi var otroligt nöjda med och de gav oss en 3:e plats & bronsmedalj.
Söndagen drog Justin 1394,6kg det är 58,6 P4P och vi blev därmed placerade 5:a.

Justin med sin bronsmedalj

Nu satsar vi på sista tävlingen i Göteborg 2021, 18 & 19 September. (REDAKTÖRENS ANMÄRKNING; Stephanie och Jason placerade sig på 2:a plats i Klubbmästerskapet i helgen!)
Vi har verkligen hittat vår sport och kompletterar såklart vår träning med simning, styrka, lek, lydnad, m.m.
Det krävs så mycket mer än en stark hund med rätt teknik i WP.

/Stephanie Pink Lady´s Kennel