American Staffordshire Terrierns bakgrund och historia

American Staffordshire Terrier var en av de första amerikanska raser som utvecklades. Hundtypen antas ha uppstått i Storbritannien och de allra tidigaste förfäderna till rasen tros vara mastiffliknande hundar som återfinns i många rasers ursprung. Långt tillbaka i England avlades sedan dessa mastiffliknande hundar ner till en mindre hundtyp och några blev bulldogs. 

Ursprungligen vad dessa bulldogs slaktarnas och böndernas hund och hjälpte dem att förflytta och hålla still boskapen. Hundarna höll bokstavligen stilla genom att bita sig fast i deras mule. Detta utvecklades till något av ett folknöje, att se slaktarens hundar bita sig fast medan slaktaren avlivade boskapen. Av någon anledning trodde man på den tiden att boskap som blivit stressat av hundar innan de slaktades gav ett mer välsmakande kött. Detta gav i sin tur upphov till en mängd andra typer av underhållning. En av dessa var att se hundar jaga och döda råttor. På den tiden fanns det många råttor i England och folk roade sig med placera hundar tillsammans med hundratals råttor i så kallade ”pits” (arenor). Vadslagning gjordes på vilka hundar som snabbast kunde döda det största antalet råttor. Detta ledde till att man behövde en snabbare typ av hund och man parade därför bulldoggarna med English terrierna. De raser som korsades in tros vara Black and Tan Terrier och Old White Terrier. 

Då det till sist blev alldeles för lätt för hundarna att fånga och döda råttor tänkte de tävlingsinriktade ägarna och åskådarna ut nya utmaningar. Det blev populärt att bulldoggarna och bull- och terrierhundarna användes till att slåss med björnar, grävlingar och även med varandra. Denna typ av bull- och terrierhund splittrades med tiden sedan in i de tre moderna raserna Staffordshire bullterrier, Bullterrier samt American Staffordshire terrier. 

Den första pitbullen att mönstra in som ast

De tidiga bull- och terrierna kom så småningom till Amerika med immigranter från England och Irland. I Amerika blev hundarna större och tyngre, sannolikt pga inkorsning av den nu utdöda Blue Paul terriern. Några blev kvar i städerna och ägdes även här av samma typ av spel- och vadslagningsägare som i England och Irland. Hundarna slogs mot varandra på bland annat pubar i New York, Chicago och Boston. En produkt av några av dessa hundar är den ras vi nu idag känner till som Boston terrier. 

Under sent 1800-tal upprättades ett hundfighting-register i Amerika för att ha översikt över prisbelönta stamtavlor och publicera regler för hundslagsmålorganisationer runt om i landet. United Kennel Club, UKC, registrerade hundarna som American Pit Bull Terrier. Även om denna fightingbakgrund är den som kanske är den mest omtalade så var det egentligen ett litet antal hundar som användes i hundslagsmål. De flesta av bull- och terrierhundarna ägdes av bönder och övriga som bodde på landet. Där arbetade hundarna fortfarande som boskapshundar och skyddade mot både två- och fyrbenta inkräktare. Deras främsta uppgift var sällskaps-, familje- och gårdshundar. Dessa hundar kom också att betraktas som något av Amerikas nationalras och blev synnerligen populära. De förekom i filmer som ”Little Rascals” och ”Our Gang”. Hunden som kallas för ”Pete the pup” i filmerna är en pitbull terrier. De kom att pryda framsidan på tidningen Life ett antal gånger. Rasens mod är något som återfinns i dess historia och de var USA:s symbol på värvningsannonser för den amerikanska krigsmakten under första världskriget. 

Under tidigt 1930-tal var det en grupp rasentusiaster som begärde att få registrera in sina hundar i Amerikanska kennelklubben, AKC. Hundarna var redan registrerade i UKC men dess ägare var inte intresserade av hundfight. De ville marknadsföra rasen som en familje- och utställningshund. De formade en nationell rasklubb och skrev en standard och rasen blev slutligen 1936 accepterad med rasnamnet Staffordshire Terrier. Detta var bara ett år efter att den engelska kennelklubben accepterade de engelska bull- och terrierna med namnet Staffordshire bullterrier. Standarden för båda på den engelska och den amerikanska rasen skrevs likartat och innehöll även några identiska fraser. På den tiden var raserna mer lika varandra i storlek och struktur än de är idag. Under 1940-talet upphörde bruket av American staffordshire terriern som slagsmålshund i Amerika. Namnet Staffordshire terrier ändrades sedan under tidigt 1970-tal till American Staffordshire Terrier i samband med att AKC även erkände den engelska rasen Staffordshire bullterrier. 

Finlands första exemplar av rasen

I slutet av 1980-talet kom american staffordshire terrier till Finland och visades bl.a. i Sverige på Stora Stockholm. Den första svenskägda American Ataffordshire Terriern med FCI-godkänd registrering och med utställningsresultat som finns med i SKK:s databas var Admiral van Schwarzkopf. Admiral von Schwarzkopf föddes 24/12 1990, han var efter CH Chico com Eisplats och CH Schallers Baccara. Han blev svensk champion i maj 1993 och internationell champion i juni 1994. Hans kullsyster Attraction At Lewi’s togs in 1991 i Sverige. 1994 kom den första USA-importen, tiken Thorngrens Absolutely Divine. Därefter importerades hundar av rasen American Staffordshire Terrier till kennlar och därmed var den svenska aveln igång. 1995 bildades Svenska Amstaffklubben som är rasens företrädare i Sverige. År 2017 bytte klubben namn till American Staffordshire Terrierklubben – Sverige. 

Klubbens rasmonter på Stora Sthlm, slutet av 90-talet