Grund för hund – kosten och dess påverkan – Artikelbidrag
Nedan inlägg är ett bidrag från Linnea Bäcklund.
Linnea heter jag och bor i Luleå tillsammas med mina två ast-grabbar. Om det är något jag länge haft ett intresse för är det våra hundars mat och vilka effekter det kan ge av ett bra eller mindre bra foder. Tillslut tog jag äntligen steget och hoppade på en utbildning så inom ett par månader kommer jag kunna titulera mig som licensierad kostcoach, vilket känns enormt roligt.
Det jag tänkte skriva om idag är lite om vilka grundbehov hunden har och vilka effekter en bra eller bristfälligt foder kan ge. Alltså en översiktlig grund gällande kost och hälsa.
Men först tittar vi in på hundens historia. Som många vet härstammar den ifrån vargen. Det finns flera likheter man ser hos dagens hundar och vargar. Exempel på detta är dem spetsiga tänderna för att kunna döda och slita i byten. Redan här skapar det en bättre förståelse över att hunden är köttätare. Hade dom varit växtätare skulle dom haft platta tänder som giraffer eller hästar. Även matsmältningssystemet ser nästan likadant ut och man ser även likheter som det sociala och flockbehovet en hund har. Trots att det var över 15 000 år sen hunden avlades fram överrensstämmer dagens DNA mellan vargen och hunden till 99.8%.
Till skillnad från oss människor är hunden fettförbrukare. Med det menas att dom ämnesomsätter fett betydligt bättre än kolhydrater. Dom får också ut mer än dubbelt så mycket energi per gram från fett jämfört med kolhydrater. Förutom att fett ger hunden energi så hjälper det bl.a till att skydda organ och leder. Skulle hunden ha ett underskott på fett kan det leda till att den bli stel, trött eller utvecklar hudproblem. Om hunden får i sig för mycket fett lagras detta i hundens fettdepåer som leder till viktökning. Därför är foder med mycket fett lämpligt till aktiva hundar för att den ska få i sig all energi den behöver.
Tittar vi på kolhydrater är även detta en energikälla, men det ger mindre effektiv energi. Hunden har inte alls lika stort behov av kolhydrater som den har utav fett och proteiner. Kolhydraterna hunden får i sig lagras i små förråd i kroppen. Eftersom förråden är små lagras allt överskott i hundens fettdepåer som även det resulterar i en viktökning. Andra bieffekter kolhydrater leder till är att blodsockret pendlar. Detta pendlande leder dels till att immunförsvaret försämras som gör hunden mer känslig, men det leder också till ett pendlande blodsocker. Det pendlande blodsockret skapar en inre stress i kroppen och det kan även visa sig på hundens beteende. Alltså kan det vara värt att se över hundens mat om du har en stressad hund som inte grundar sig i genetik eller miljö.
Som jag nämnde tidigare är våra hundars främsta behov protein och fett. Protein är också superviktigt för att det hjälper till och bl.a bygga upp all levande vävnad som klor och päls, men hjälper även till att bygga muskler. Så har du en hund du vill öka muskelmassa på rekommenderar jag att tillsätta antingen ett tillskott som innehåller protein eller en extra köttbit i maten.
Vi får inte heller glömma att nämna det livsviktiga vattnet. En hund behöver ungefär 50ml/kg kroppsvikt per dag. Dvs att har du en hund på 20kg behöver hunden minst 1 liter vatten per dag. Om man är aktiv eller det är kallt eller varmt ute ökar behovet ytterligare och hunden behöver ännu mera vatten. Vattnet hjälper bl.a till att reglera kropptemperaturen men också transportera runt alla näringsämnen i kroppen. Så har man en hund på en jogging runda så måste musklerna och det pumpande hjärtat förses med näring. Saknas vätska får kroppen det betydligt tyngre att pumpa runt hela systemet.
Hoppas att läsningen var lärorik och att jag väckt ditt intresse för hundens kost! Jag kommer senare bidra med fler inlägg om hundens behov i dom olika livsstadierna och bland det viktigaste av allt i dagens foderdjungel – att läsa innehållsförteckningar och förstå dess innehåll. // Linnea Bäcklund @amstaffinorr
Ett svar på ”Grund för hund – kosten och dess påverkan – Artikelbidrag”
Kommentarer är stängda.