Den kommande årstiden; Sommaren

Den kommande årstiden; Sommaren

Vi är långt ifrån dom enda som publicerar inlägg inför sommaren för att informera om faror och ge tips för att hjälpa hunden bättre genom värmen. Men ju fler tips som delas, desto större chans att någon blir hjälpt. 

Delar av informationen i detta inlägg är hämtad från vår sponsor Agria och inläggen finns länkade. 

ORMBETT

Det är en stor risk att bli ormbiten när man är hund. För det första är man snabb, reaktiv och till råga på det så är man oftast fort fram med nosen mot det som hörs/rör sig. Vi människor rör oss inte lika fort, och låter mer när vi går, så vi har inte lika stor risk att bli bitna av orm. 

Om du har minsta misstanke att din hund blivit biten av orm ska du omgående kontakta veterinär för att rådfråga. Det kan ta tid innan symtom uppstår och giftet kan sprida sig i kroppen. Ett ormbett syns inte alltid och det går inte att avgöra hur mycket eller lite gift ormen sprutade in i ett ev. bett. Samtidigt är det otroligt svårt att se skillnad på ormar, och är dom då dessutom snabbt iväg kan det vara omöjligt att veta vad det är för orm. Chansa inte, kontakta veterinär för säkerhets skull.

Det finns fall där djurägaren har fått i det bitna djuret kortison. Symtomen hämmas då och djuret kan verka vara helt återhämtat. Det är dock viktigt att veta att symtomen enbart hämmas pga kortisonet. När kortisonet slutar verka riskerar symtomen komma tillbaka igen. Kortison skall enbart användas för att ”köpa tid” för att ta djuret till veterinär för riktig behandling, inte som en behandling i sig.

Symtom på ormbett hos hund

Bitmärken (kan vara svåra att upptäcka på grund av djurets päls).

Kraftig svullnad (som kan öka de första 24 timmarna).

Smärta, rodnad och/eller blåmärke.

Svaghet, ryckningar, ökad salivavsöndring och andningsstillestånd.

Källa: Agria.se om ormbett

BAD

Många hundar tycker om att bada, och de flesta tycker det är skönt att svalka tassarna i vattnet under varma dagar. Att låta hunden simma och bada har många fördelar, så länge vattnet är lagom temperatur. För kallt vatten sliter på hundens leder och organ, och för varmt vatten ökar å andra sidan risken för algblomning.

Symtom på att hunden blivit förgiftad av alger

Diarré, kräkningar, fradga, klåda, irritation, kramp, förlamning, leverskador, njurskador, nervskador, lungpåverkan, invärtes blödningar m.m. Kan även leda till dödsfall.

Källa: Agria.se om vad som är giftigt för hundar

Hundar som badar i saltvatten ska inte dricka för stora mängder eftersom hundens kropp inte tål salt i särskilt stora halter. Det kan också vara en fördel att ha möjlighet att skölja av hunden i sötvatten efteråt, för att inte saltet ska torka ut huden.

Symtom på saltförgiftning:

Diarré, kräkningar, seghet, stelhet, kramper med mera.

Källa: Agria.se om vad som är giftigt för hundar

Tänk också på att mycket bad i kombination med värme ger ökad risk för fukteksem. Håll noga koll på hundens hund, fukteksem sprider sig snabbt. På bara några timmar kan det gå från enstaka utslag på halsen till att täcka hela bogen på hunden. 


GETINGSTICK

Enligt Agria.se så är getingstick sällan farliga för hund. Det är – som för oss människor – individuellt om djuret har en allergi/överkänslighet. Det påverkar också såklart var hunden blivit utsatt, samt om det handlar om flertalet stick på samma gång (ex i kontakt med jordgetingar).


ÖVERHETTNING

Vi vet det. Alla vet det. Vi får inte lämna hunden i bilen. Även låga sommar-temperaturer eller skuggade bilar kan ge stora temperaturskillnader i bilen. Att öppna rutan lite hjälper sällan eftersom luften inte cirkulerar in i bilen tillräckligt.
Vad som gör överhettning så mycket allvarligare för hundar är att det går så mycket snabbare än för oss människor. Vi svettas när vi blir för varma. Eftersom inte hundar kan det så hanterar dom sin värme genom att hässja, då krävs det att luften dom andas ut kyler ner kroppen för att hässjandet ska ge effekt. När temperaturen är för hög så blir det istället motsatt effekt av hässjandet och överhettningen påskyndas istället.

Har din hund blivit överhettad – antingen i en bil eller annan plats – ska du kontakta veterinär för rådgivning.

Handla snabbt vid värmeslag

Om hunden påträffas i tid är snabba åtgärder viktiga! Ta ut hunden ur bilen och duscha den med vatten, eller blöt en handuk och blöt sedan ner hundens päls ända in på bara skinnet. Åk direkt till djursjukhus, klinik eller veterinär-mottagning. Om du har tillgång till en termometer så ta tempen på hunden.

Källa: Agria.se om hund i varm bil

ÖVERHETTNING och asfalt

Även genom tassarna kyler hunden sin kropp. Att gå på varm asfalt kan skynda på överhettningen och kan i värsta fall också bränna en hunds trampdynor. När solen står på asfalten kan den sticka upp till höga temperaturer. Tipset nedan är från Agria.se och är mycket hjälpsamt och kommer från detta inlägg.

TIPS!
Du kan själv känna på asfalten med handen, om du inte kan hålla kvar din hand i 5 sekunder på grund av värmen så är det också för varmt för din hunds trampdynor.

Undvik helst promenader på asfalt över huvud taget under varma sommardagar, och även sena kvällar då värmen kan hänga kvar. Måste du gå på asfalt en sträcka så ge hunden möjlighet att gå i gräset/gruset intill och skölj hundens tassar med vatten emellanåt.


FÄSTINGAR

Dessa djur är svåra att värja sin hund mot. Det viktiga är att ta dom så fort som möjligt, även om dom redan satt sig, för att minska risken för smittspridning. Sjudomar som Borrelia, Anaplasma och TBE kan drabba både människa och hund.

Många föredrar fästingmedel som köps på Apoteket, aningen receptfritt eller receptbelagt. Det finns halsband, spot-on-lösningar som man droppar i nacke och svank och tabletter. Utöver det finns det också en hel del naturligare alternativ såsom Bärnstenshalsband, diverse oljor och vitamintillskott att ge.
Vad som passar just din hund bäst är inte lätt att veta utan att ha testa det, men tveklöst är det ändå allra säkrast att alltid gå igenom din hunds päls noga efter varje promenad och plocka fästingar som kryper i pälsen.
För vissa är det skydd nog, medan andra föredrar att också använda medel.

Baserat på var man bor, hur miljön ser ut runtomkring och hur stor andel fästingar som beräknas vara smittbärare av de olika sjukdomarna så kan man också anpassa val av fästingmedel till sina hundar.

Läs mer på Agria.se om fästingar på hund

Viktigt att veta – som också nämns i inlägget hos Agria – är att symtom på fästingburna sjukdomar kan uppkomma en lång tid efter ett fästingbett. Hälta, feber och försämrat allmäntillstånd kan vara tecken på ex. Borrelia.

MÄNNISKORS NEDSKRÄPNING

På sommaren spenderar vi mycket tid ute och det innebär mer nedskräpning. Det är inte ovanligt att man lämnar både kycklingskrov, revben och majskolvar efter sig. Tillagade ben av fågel, fläsk (eller fisk) är spröda och kan splittras när hunden tuggar på dom. Då kan det bli flisor som sätter sig i hals och/eller tarmen. Majskolvar kan hunden inte smälta och dom kan lätt fastna i tarmen och sätta stopp. Samma är det med nektarin- och persikokärnor.

Även grill- glasspinnar, samt folieomslag, plastpåsar med mera kan vara rentav livsfarligt för en hund att sätta i sig. Pinnarna kan göra skada, folie kan fastna i tarmen och plastpåsar likaså (för att inte tala om vad som kan hända om dom fastnar runt huvudet på hunden).


Information från Cert. hundfysio: Alexandra Jönsson

Sommaren är en härlig årstid tycker dom flesta då aktiviteterna utomhus ökar och humöret är på topp. Vissa hundar tycker sol och värme är det bästa som finns medan för andra individer är det kämpigt i hettan.

En hund svettas inte på samma sätt som oss människor då deras värme transporteras ut endast genom trampdynor, nos och munhåla. Den fysiska aktiviteten bör då utföras när det är som svalast utomhus.

Aktiviteter;

Vattentraska utomhus

– En av dom bästa alternativen på fysisk aktivitet under en varm dag. Svalkande och bra sätt för hunden att lyfta på benen för bättre kroppskontroll samt bygga en jämn muskulatur som stärker hela kroppen. Vattennivån ska börja vid hundens handleder och pendla mellan olika nivåer, till skuldra som högst. Blandat tempo.

Simning utomhus

– Bra avlastande fysisk aktivitet. Vattnet ska vara på minst 14 grader för en frisk individ. Hunden ska ha god simteknik för att undvika stress under simturen. Börja med ca 1-2 minuters intervaller, korta pauser mellan intervallerna, hunden ska som längst simma 5 minuter i streck då det är jobbigare än det ser ut. Flytväst är ett måste, det underlättar inte simträningen utan fungerar som ett hjälpmedel för antigen hunden som sjunker lätt med bakdelen eller om olyckan är framme. En löplina är även ett bra hjälpmedel för att lättare få in hunden och för säkerheten. Torka hunden ordentligt efteråt för att undvika överhettning då blöt päls blir snabbt varm i solen. Vattensvans är även vanligt om man slarvar med torkningen men kan även uppstå vid överansträngning eller för kallt vatten.

Tricks

– Det finns massa olika tricks du kan lära din hund som är stärkande för kroppen. Sitta fint stärker hundens core, fjärrdirigering där man gör moment som exempelvis från ligg till stå position stärker bland annat hundens böjare och sträckare i benen. Gå slalom mellan benen eller konor, även snurra åt båda hållen ökar hundens kroppskontroll samt rörlighet. Låt fantasin flöda och utför momenten i lugn tank under kontrollerade former.

Cykling/canicross

– Ska ske under tidiga mornar eller sena kvällar då temperaturen är som svalast. Kom ihåg uppvärmning och nedvarvning samt bra uppvätskning ett tag innan och en kortare stund efter aktiviteten. Kolla även av underlagets temperatur innan aktiviteten genom att hålla din handflata en stund på marken.

Det viktigaste av allt, glöm inte vilan och vätskan!

Kommentarer är stängda.